Bramborová bábovka
Potřebujete: 1 kg brambor 3 lžíce polohrubé mouky 1 vejce 1 cibule 1 lžíce másla 500 g mletého masa - půl hovězí, půl vepřové 1 houska nakrájená na kostičky a namočená v mléku 1/4 lžičky pepře, sůl olej na vymazání formy 3 lžíce dětské krupičky
Postup:
Brambory oloupejte, omyjte a uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechte mírně vychladnout a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce a zpracujte do kypré hmoty.
Cibuli nakrájejte najemno a krátce ji osmahněte na lžíci másla. Maso dejte do mísy a promíchejte s vyždímanou houskou, ochuťte pepřem a solí a přidejte cibuli.
Bábovkovou formu vymažte olejem a vysypte krupičkou, pak ji do třetiny naplńte bramborovou hmotou - dno i stěny - zakryjte masovou směsí a přikryjte zbylou bramborovou hmotou. Pečte při 170ti až 180ti stupních asi padesát minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.