Kynuté lívance
Jednou za čas se vyplatí přivstat a připravit lívanečky z kynutého těsta. Odměnou za vstávání o hodinu dřív vám bude nejen skvělá chuť nadýchaných lívanců, ale i radost všech členů rodiny.
Na 16 lívanců:
- 700 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí (půl kostky)
- 40 g cukru moučka
- 2 vejce
- špetka soli
- Na ozdobení: ovoce, řecký jogurt, javorový sirup... podle chuti
Nejdříve si připravíme kvásek: do hrnku nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme špetku cukru a rozdrobíme droždí. V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přilijeme kvásek. Ve zbytku mléka rozšleháme dvě vejce a přilijeme do směsi.
Obláčková roláda bez mouky
Roláda lehká jako obláček, připravená jen ze čtyř surovin. Pokud máte navíc v rodině člena s alergií na lepek, pochutná si na tomhle dezertu i on!
Promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme asi na 45 minut na teplé místo kynout. Lívanečník rozpálíme na středním plameni a vytřeme přepuštěným máslem nebo olejem, lžící nabíráme těsto (po vykynutí už nepromícháváme) a smažíme po obou stranách dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.