Rakytník, šípek, bezinky. Vitaminové bomby, které zaženou chmury podzimu
Je tady doba sklízení a zpracovávání zdravých plodů. Šípek, jeřabiny, sibiřský zázrak v podobě rakytníku, bezinky, to všechno jsou vitaminové poklady. Bylinkářka Radka Svatošová k nim přidává ještě bylinu, která ještě teď kvete na českých zahrádkách. Je to lichořeřišnice. Nabízíme pár zdravých receptů a také jedno varování.
Tinktura z lichořeřišnice
Udělejte si na zimu tinkturu z lichořeřišnice. Rostlina je jedlá úplně celá včetně stonků, listů, květů i semen. Tinktura působí antibioticky, při chřipkách, nachlazeních, zánětech.
Lichořeřišnici skliďte ještě před příchodem prvních mrazíků, posbírejte z ní, co se dá. Postup je jednoduchý. Potřebujete jen keramický nůž, aby bylinka nepřišla do kontaktu s kovem. Pokrájíte ji nadrobno a zalijete čtyřicetiprocentním alkoholem tak, aby žádná část rostliny nekoukala ven. Necháte ve šroubovací sklenici v temnu a teple, klidně i měsíc a více. Poté přecedíte a osladíte podle chuti medem.
Pozor na čerstvé bezinky. Jsou jedovaté
Plně vyzrálý černý bez působí velmi pozitivně na imunitu. Ale pozor! Čerstvé plody nejezte. Jsou totiž mírně jedovaté. Vždy je potřeba černý bez tepelně upravit nebo alespoň usušit. Radka Svatošová má s čerstvými bezinkami špatnou zkušenost: „Nedávno jsem si dala bezinkovou zmrzlinu, těšila jsem se, jak mě osvěží. Byla ale zřejmě z čerstvých bezinek, protože mi po ní bylo několik dní moc špatně od žaludku. Proto před čerstvými bezinkami varuji z vlastní zkušenosti.“
Plody černého bezu působí jako silné analgetikum při neuralgiích, bolestech kloubů a páteře. Působí i mírně projímavě. Vynikající je bezinkový likér.
Bezinkový likér bez kávy
Suroviny:
3,5 l bezinek, 1,5 l vody, šťáva z půl citronu, vanilka, skořice, 1 kg cukru, 1 l vodky nebo jiné min. 40% bílé lihoviny
Postup:
Omyté, otrhané bezinky (přebrané, pouze černé, ne zelené nebo nahnilé) vaříme s vodou a citronovou šťávou půl hodiny. Přecedíme přes plenu, smícháme s cukrem a vanilkou a krátce svaříme. Do studeného nálevu nalijeme vodku a slijeme do lahví. Na 850 ml šťávy přidáváme 150 ml lihoviny.
Rakytníkový sirup
Rakytník odšťavníme nebo rozmačkáme a přecedíme přes utěrku. Přecezenou šťávu smícháme se stejným dílem medu nebo cukru a dáme do vyvařených lahví.
Sirup uchováváme v chladu a užíváme jej v zimních měsících na podporu imunity. Zbylou drť z rakytníku rozhodně nevyhodíme. Můžeme ji dál použít. Třeba jako zdravou přísadu do slunečnicového oleje, ve kterém částečně podrcené kuličky louhujeme nebo je usušíme na čaj.
Rakytník se sklízí právě v tomto období. Radka Svatošová nedoporučuje nechávat ho přemrznout nebo strkat větve do mrazáku. Sběr těchto oranžových plodů je sice obtížný, ale člověk si aspoň užije pobyt na čerstvém vzduchu a naučí se trpělivosti.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.