Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Udělejte si čočkové kuličky a třeba se vás pořád budou držet peníze
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností. Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si udělat čočkové kuličky.
Čočku lze koupit klasickou, červenou, hnědou či zelenou kulatou, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.
Suroviny:
150 g mletého vepřového masa, 100 g čočky vařené, 1 cibule nakrájená, 50 g strouhanky, 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 2 stroužky česneku, ½ lžičky bazalky, 1 lžíce nasekané petrželky, ½ lžičky oregana, sůl a pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Mleté maso, čočku, nadrobno nakrájenou cibuli, strouhanku, sýr, vejce, prolisovaný česnek, bazalku, petrželku, oregano, sůl a pepř dobře promíchejte. Z toto směsi vytvořte kuličky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30-40 minut.
Jako příloha se hodí bramborová kaše.
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků. Je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.
Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.
Související
-
Ragú z červené čočky se špagetami přesně vystihuje výraz ze staré francouzštiny: nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
-
Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je s pórkem a červenou čočkou
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte.
-
Eintopf. Jídlo z jednoho hrnce patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě. Zkuste čočkový!
Eintopf spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdete ho i v kuchyni francouzské, polské či americké. U nás se tento výraz někdy používal jako trochu hanlivé označení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.