Nová pardubická stezka bude sportovní. Vymyslela ji školačka

28. listopad 2023

Žákovské a studentské projekty tady nejsou jenom pro úspěchy v soutěžích, známky a dobrý pocit. Deváťačka Barbora Samková by se jednou mohla projít po „své“ stezce.

V loňském roce zvítězila v celostátním finále soutěže Office Arena s projektem nazvaným Po stopách pardubického sportu. Vedení pardubické radnice je z díla pardubické žákyně Základní školy Prodloužená nadšené a plánuje jeho realizaci.

Uspěla mezi tisíci

Office Arena je soutěž Microsoftu pro žáky základních a středních škol, která prověřuje dovednosti v aplikacích Office. „Naše škola se do ní zapojuje už několik let. Před dvěma roky se účastnil i můj bratr a dostal se až do finále. Řekla jsem si, že to taky zkusím. Přihlásila mě paní učitelka. Soutěžících bylo 4 300, z toho asi 2 000 v mé kategorii. V rozřazovacím kole jsme vyplňovali test ze znalosti aplikací. V krajském kole se už vypracovával projekt. Letos bylo zadáním udělat naučnou stezku. Ve finále už šlo o to ho odprezentovat,“ popsala Barbora.

Jedno ze zastavení plánované naučné stezky v Pardubicích, kterou jako projekt vytvořila žákyně 9. třídy Barbora Samková

„Když jsem přemýšlela, jakou stezku bych udělala, dlouho jsem nevěděla, ale pak mě napadlo, že Pardubice jsou velmi známé sporty. Chtěla jsem proto udělat stezku o sportech. Měla by 8 zastávek a zhruba 11 kilometrů, ale dala by se projít v jakémkoliv pořadí. Na každém stanovišti se seznámíte s jedním ze sportů, které jsou v Pardubicích tradiční anebo oblíbené. Panely by byly vždy na místech, kde se provozují. Stezka může sloužit i jako inspirace k vyzkoušení určitého sportu anebo návštěvě turnaje a podobně.“ Součástí jednotlivých zastavení mají být i stojany na kola.

Podobné neotřelé myšlenky mladých lidí kvituje náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice): „Nabízejí něco, co by nás čtyřicátníky nenapadlo. Ke stezce vytvoříme projektový tým. Bára bude určitě jeho členkou. Má to být interaktivní, takže budeme pracovat na aplikaci, musí se vyřešit pozemkové věci. Rád bych, kdyby se stezka stala součástí dalších stezek na území města provozovaných Turistickým informačním centrem. Zahajujeme realizaci stezky bývalé vojenské nemocnice na Dukle. Už funguje stezka Pardubicemi po stopách Silver A se dvěma okruhy.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.