Od sklenice po přehradu

25. červen 2017

Sucho sužuje českou krajinu, která nedokáže zadržet dostatek srážkové vody. Aby nám životadárná tekutina neodtékala koryty řek nevyužita, budují se nové rybníky, jezy, mokřady a také přehrady. Těch má v současnosti Pardubický kraj pět, jejich kapacita ale nebude už v blízké budoucnosti stačit.

Některé přehrady byly stavěny jako protipovodňové (Hamry, Pařížov, Pastviny a Seč), jiné už jako energetické (Křižanovice). S rozvojem měst a spotřeby v průmyslu ale poptávka po vodě prudce rostla a tak se některé přehrady proměnily v zásobárny pitné vody.

Křižanovická přehrada

Je to gravitační betonová přehrada postavená v letech 1948 až 1953 na řece Chrudimce v místech, kterému se říkalo údolí Stříbrné řeky. Bylo to centrum trampingu, turismu a rekreace. Původně byla postavena jako energetická, až v sedmdesátých letech byla překvalifikována na zásobárnu pitné vody. Od té doby je v ní zakázáno koupání i rybolov. Součástí vodního díla je menší vyrovnávací nádrž Práčov a tříkilometrový elektrárenský přivaděč, kterým je voda vedena do vodárenské věže Práčov a odtamtud 90 metrů spouštěna na klapky turbíny.

Olovnice v kontrolní šachtě sleduje naklánění přehrady

Hráz je 130 metrů dlouhá a a na koruně necelých 7 metrů široká. Vede přes ni silnice z Nasavrk do Slavic. Přechod přes přehradu v tuto chvíli ale není možný, ani pro pěší, bortí se skála na levé straně nádrže a uvolněné kameny padají až na silnici. Návštěvníci Krkanky, Strádovského pekla nebo Slavické obory si tak často musí zajet několik kilometrů při objíždění přehrady.

Přehradní nádrž Seč

Na konci 19. století postihly kraj ničivé povodně. Proto byla vybudována soustava ochranných nádrží. První v roce 1907 přehrada Hamry a v letech 1924 až 1935 na středním toku Chrudimky nádrž Seč. Přehrada vznikla přehrazením údolí mezi kopci, na jejichž vrcholech stály hrady Oheb a Vildštejn. Postavena byla ze žulových kvádrů, které se dopravovaly lanovkou z lomu u obce Libkov.

Loďky na břehu přehrady Seč

Při napoštění přehrady byly zatopeny 4 mlýny, 4 pily, tírna lnu a asi 11 obytných budov. Uprostřed přehrady vznikl kouzelný ostrov, kde dlouhá léta tábořili skauti. Točilo se tam také několik filmů.

Pařížov

Přehrada Pařížov po právu soutěží o korunku krásy mezi českými přehradami. Drobné věže a ostění v gotickém slohu z ní dělá spíš hrad než vodní dílo. Je vystavěna z místní granitické ruly a parapetní zakončení koruny hráze je z žulových bloků z Přibyslavic a nedaleké Skutče. Přes hráz nevede silnice a koruna hráze je za plotem. Po zazvonění u branky ale ochotný hrázný zájemce vpustí a přidá i odborný výklad. Vždyť na Pařížově slouží už třetí generace hrázných Horských.

Koruna hráze přehrady Pařížov je pro veřejnost otevřená

Suché roky ukazují, že současné přehrady, jako zásobárny pitné vody už brzy přestanou stačit. Nová přehrada, která bude doplňovat vodovody i v Pardubickém kraji, je plánována v oblasti Pěčín, nedaleko Rokytnice v Orlických horách.

autor: KSA
Spustit audio