Odložený Martinů fest nahodí spadlý řemen. Nechce přijít o tradici

23. srpen 2021

Festival nejslavnějšího poličského rodáka se vrací po roční covidové odmlce. Pořadatelé jeho termín z května posunuli na konec léta. Od 28. srpna do 12. září zazní vážná hudba a všechno završí divadelní představení. Celou dobu poběží výstava grafických prací Jiřího Slívy Jam Session.

„Pokud bychom přišli o další ročník festivalu, ztratilo by to návaznost. Situace nás trochu nutí všechny věci namačkat co nejblíž k sobě, protože nevíme, co bude. Pamatuju si z divadla, že když spadne řemen, tedy když se něco stane při představení a musíte přerušit, tak je to špatné. Pro nás řemen spadnul skoro na rok. Musím poděkovat svému týmu, který je naprosto skvělý,“ říká ředitel pořádajícího Tylova domu Petr Cuper.

Gala start

Loni uplynulo 130 let od narození Bohuslava Martinů. „Oslavy nebyly prakticky žádné. Jenom jsme nechali na všech institucích vyvěšené vlajky, abychom výročí připomněli.“

Letošní festival začne v den výročí skladatelova úmrtí. V sobotu 28. srpna bude od 17 hodin pietní akt u hrobu Martinů. V 18 hodin už ve velkém sále Tylova domu odstartuje Gala Martinů. Představí se na něm mezzosopranistka Markéta Cukrová, klavírista Luděk Šabaka, houslista Bohuslav Matoušek, klavírista Miroslav Sekera, sopranistka Helena Hozová, pěvecký sbor VUT Brno Vox Iluvenalis, klavíristka Kristýna Znamenáčková anebo Ensemble Opera Diversa.

Hrob Bohuslava Martinů

Jak říká Petr Cuper, neděle 29. srpna bude od 19 hodin patřit vystoupení Prague Philharmonia Wind Quintet. Na klavír zahraje Ivan Klánský.

Brousek, Island a další

Martinů fest pokračuje v sobotu 4. září v Tylově domě. Na Operním recitálu vystoupí islandská operní pěvkyně Arnheidur Eiriksdottir a basbarytonista Lukáš Bařák. O den později se v prostorách velkého výstavního sálu v poličském muzeu roztančí mechanický balet Bohuslava Martinů Podivuhodný let, a to v 15 a v 18 hodin. „Jde o mechanický balet pro pohyb kulis. Velmi zvláštní a velmi málo vídané,“ myslí si Cuper.

Velký sál Tylova domu nabídne v pátek 10. září od 19 hodin Duo Lyrico. Houslisté Magdalena a Štěpán Graffovi zahrají i některé skladby Bohuslava Martinů. Uměleckým přednesem je doprovodí herec Otakar Brousek mladší. Večer skladeb pro violu, violoncello a klavír přijde na řadu v sobotu 11. září. Posluchači si vyslechnou umění klavíristy Miroslava Sekery, na violu zahraje Kristina Fialová Nouzovská a na violoncello Petr Nouzovský.

Letošní festival vyvrcholí v neděli 12. září od 19 hodin divadelním představením Horáckého divadla Jihlava Martinů - česká rapsodie Bohuslavova.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související