Odmítli sešněrovaný řád. Neorganizovaní trampové přežili všechny režimy

21. březen 2023

Trampské hnutí existuje už 105 let. Konečně se dočká stálého muzea. Zázemí mu poskytne zámek Doudleby nad Orlicí.

Českem i Slovenskem od roku 2010 dál jezdí mobilní muzeum. Teď je před ním 78. výstava v malém sále Kulturního domu v Holicích. Vernisáž ji zahájí v sobotu 1. dubna od 14 hodin. K poslechu zahraje trampská skupina Akord z Pardubic.

Vzpomínky kamarádů

Tramping ovlivnilo mnoho proudů. Nejvíc asi skauting. „Některým skautům se nelíbil disciplinovaný řád a už kolem roku 1915 vzniklo hnutí spartakovští skauti. Samotné trampské hnutí vzniklo v roce 1918. Organizované skupiny jako skauti, sokolové byly v určitých obdobích zakázané. Tramping přežil všechny společenské řády včetně druhé světové války. Fungoval po roce 1948, v 60. letech a trampuje se dodnes,“ podotýká dlouholetý tramp Jiří Fred Jedlička.

Za mladší generaci by trampové byli rádi, ale připouštějí, že se tyto aktivity týkají spíš starších. „Kamarádi jezdí na akce, i když už nemůžou spát pod širákem anebo ve stanu. Protože šlo o výdobytek mladí, tak se na něj často vzpomíná.“

Prorostl na východ

Tramping byl ve svých začátcích prakticky jenom v okolí Prahy. Na venkov došel až postupně. Ve zmíněných Holicích zažil největší rozmach v 60. a 70. letech minulého století. A v nedalekém Horním Jelení založili na podporu klasických melodií Festival trampských písní. Podle Freda má před sebou 47. ročník. Řadí se tak mezi nejstarší festivaly tohoto druhu na světě.

Dlouhé roky trampové usilovali o stálou expozici v kamenném muzeu. Mluvilo se o České Třebové, Hradci Králové, ale kýžený azyl nakonec našli na zámku Doudleby nad Orlicí. Všechno odstartuje vernisáž 29. dubna od 14 hodin. „Zmapujeme celou historii trampingu. Ukážeme různé exponáty, materiály, umělecká díla, nádobí, oblečení, vlajky a podobně. Uvítáme i další příspěvky od všech zájemců.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související