Oslaďte si Valentýna originálním způsobem. Vlastní čokoládu zvládnete za pár minut
Svátek zamilovaných si můžete osladit originálním způsobem. Cukrářka Veronika Hromádková v Radioporadně nabídla recept na originální čokoládu, která je hotová za pár minut.
Potřebujete k tomu kvalitní, vysoko procentní čokoládu. Může být bílá, mléčná, hořká, dokonce i novější růžová, která má příjemně nakyslou příchuť a říká se jí čokoláda ruby. Originalitu vytvoří lyofilizované ovoce a oříšky podle chuti.
Lesklou čokoládu zajistí správná teplota
Při rozehřívání je důležité čokoládu temperovat. „Dejte si s tím práci a dodržte teplotu. Rozehřejte čokoládu na 40 stupňů Celsia, pak ji zchlaďte na cca 27 stupňů a pak ji znovu zahřejte na 29 – 30 stupňů Celsia. To vám zajistí lesklost čokolády i to, že se bude hezky lámat a bude křupat,“ říká cukrářka Veronika Hromádková.
„Velké firmy mají obrovské kádě, kde vše hlídá počítač, pro domácí užití prostě rozpouštíte čokoládu ve vodní lázni a mícháte a mícháte. Existují i formy, do kterých rozpuštěnou čokoládu nalijete, necháte jen lehce ztuhnout a pak nasypete ovoce nebo ořechy na vrch, aby se to nepropadlo a zůstalo hezky vidět na povrchu,“ radí cukrářka.
Čokoláda za pár minut v troubě
Pokud vám ovšem na vzhledu nezáleží, můžete si vyrobit originální čokoládu skutečně za pár minut tak, že ji vložíte na plech na pečicí papír do trouby, lehce rozehřejete, zamícháte, poté pokladete lyofilizovaným ovocem nebo nasekanými oříšky a šup s tím do lednice. Ovoce nebo ořechy můžete poskládat do různých tvarů, které potěší váš protějšek.
Jak vzniká tzv. dort na klacku? A jak se dělá fondán? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Nejdřív přesný nákres, potom tvarování. Na pořádný 3D dort dvacet hodin stačit nebude
Cukrářka Veronika Hromádková z Luže našla zalíbení v 3D dortech. Na svatého Václava by ale upekla buchty s mákem a se švestkami podle receptu od své babičky.
-
Kvalitní pralinka musí křupnout. Výrobu podle pralinkové kouzelnice zvládnete i doma
Kouzlo pralinek tkví v kvalitě čokolády a ostatních surovin. Správná pralinka by měla nejdřív křupnout, pak ucítíte chuť náplně a teprve potom chuť hořké čokolády.
-
Nenechávejte čokoládu v dosahu psů. Ubližuje jejich srdci
S blížícími se Vánocemi nakupujeme dárky i různé sladkosti. Stává se, že čokoládové figurky nebo cukroví necháme v dosahu domácích mazlíků. Ti toho samozřejmě využijí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.