Nejdřív přesný nákres, potom tvarování. Na pořádný 3D dort dvacet hodin stačit nebude

27. září 2023

Cukrářka Veronika Hromádková z Luže našla zalíbení v 3D dortech. Na svatého Václava by ale upekla buchty s mákem a se švestkami podle receptu od své babičky.

„3D dort se musí přiblížit skutečné podobě dané věci, ať je to auto, květina, princezna nebo včelí úl. Dceři jsem například dělala jednorožce, který stál na zadních a měl asi půl metru na výšku. U výroby 3D dortů je velmi důležitá konstrukce. Proto se musí předem celý obraz nakreslit, rozvrhnout, je to takový malý architektonický návrh,“ popisuje svou práci cukrářka Hromádková.

Když se dort zbortí, není čas plakat

Současná kvalitní cukrařina je umění, i když vysoká „dortová“ škola neexistuje. Podle cukrářky Veroniky Hromádkové ale současné učňovské obory nabízejí moderní cukrařinu, děti mají možnost učit se podle moderních technologií.

Cukrářka Veronika Hromádková přinesla do redakce dort s rozhlasovou výzdobou

„Já se učím stále a za chodu, sleduji trendy, zkouším novinky. I když na výrobě takového 3D dortu strávím třicet hodin práce, které mi nikdo nemůže zaplatit, mě to úžasně naplňuje a baví,“ vysvětluje cukrářka.  

Základem výroby klasického dortu je správný korpus. „Dělám to jednoduše. Stačí vyšlehat bílky s cukrem, zašlehat žloutky a mouku. Té dávám minimum, aby to bylo nadýchané, jemné, vláčné. To je celé kouzlo. Pak už dochucuju čokoládou, kakaem nebo kousky ovoce. Doba pečení je taky důležitá, musí se dát pozor, aby se korpus nepřesušil.

Správná modelovací hmota

Figurky se dělají z marcipánu nebo z modelovací hmoty, která je podle cukrářky Hromádkové stále tzv. vychytanější. „Modelovací hmoty jsou skvělé, chutnají skoro stejně jako marcipán, cítím tam chuť mandlí a krásně se s tím pracuje. Ale musí to být modelovací hmota kvalitní, já jsem prošla strašně dlouhou cestou zkoušení. Kupovala jsem různé hmoty, vyráběla si je dokonce sama, až jsem konečně našla tu pravou, která mi vyhovuje,“ říká cukrářka z Luže, která navíc se svým manželem vyrábí domácí pivo Ojíř.

Jak se vaří pivo podomácku? Poslechněte si v záznamu Radioporadny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.