Nejdřív přesný nákres, potom tvarování. Na pořádný 3D dort dvacet hodin stačit nebude
Cukrářka Veronika Hromádková z Luže našla zalíbení v 3D dortech. Na svatého Václava by ale upekla buchty s mákem a se švestkami podle receptu od své babičky.
„3D dort se musí přiblížit skutečné podobě dané věci, ať je to auto, květina, princezna nebo včelí úl. Dceři jsem například dělala jednorožce, který stál na zadních a měl asi půl metru na výšku. U výroby 3D dortů je velmi důležitá konstrukce. Proto se musí předem celý obraz nakreslit, rozvrhnout, je to takový malý architektonický návrh,“ popisuje svou práci cukrářka Hromádková.
Když se dort zbortí, není čas plakat
Současná kvalitní cukrařina je umění, i když vysoká „dortová“ škola neexistuje. Podle cukrářky Veroniky Hromádkové ale současné učňovské obory nabízejí moderní cukrařinu, děti mají možnost učit se podle moderních technologií.
„Já se učím stále a za chodu, sleduji trendy, zkouším novinky. I když na výrobě takového 3D dortu strávím třicet hodin práce, které mi nikdo nemůže zaplatit, mě to úžasně naplňuje a baví,“ vysvětluje cukrářka.
Základem výroby klasického dortu je správný korpus. „Dělám to jednoduše. Stačí vyšlehat bílky s cukrem, zašlehat žloutky a mouku. Té dávám minimum, aby to bylo nadýchané, jemné, vláčné. To je celé kouzlo. Pak už dochucuju čokoládou, kakaem nebo kousky ovoce. Doba pečení je taky důležitá, musí se dát pozor, aby se korpus nepřesušil.
Správná modelovací hmota
Figurky se dělají z marcipánu nebo z modelovací hmoty, která je podle cukrářky Hromádkové stále tzv. vychytanější. „Modelovací hmoty jsou skvělé, chutnají skoro stejně jako marcipán, cítím tam chuť mandlí a krásně se s tím pracuje. Ale musí to být modelovací hmota kvalitní, já jsem prošla strašně dlouhou cestou zkoušení. Kupovala jsem různé hmoty, vyráběla si je dokonce sama, až jsem konečně našla tu pravou, která mi vyhovuje,“ říká cukrářka z Luže, která navíc se svým manželem vyrábí domácí pivo Ojíř.
Jak se vaří pivo podomácku? Poslechněte si v záznamu Radioporadny.
Související
-
Upečte si medový dort podle pravé staroarménské receptury
Hlavně nešetřete tím nejlepším květovým medem a vlašskými ořechy, radí Gevorg Avetisyan, který staroarménské medové dorty u nás peče. Servíruje je po celé zeměkouli.
-
Jak si udělat lahodný krém do dortu? Známe jednoduché triky
Šlehačkové, čokoládové nebo pudinkové krémy? Vyberte si to, co máte nejraději. Jsou to všechno stejné kalorické bomby, takže je opravdu nejlepší řídit se chutí.
-
Místo máslových dortů ochutnejte naháče. Cukrářka poradila, jak na ně
V klasickém dortu je máslo, které v létě taje před očima. Takový dort bývá navíc potažený marcipánem. A ten se ve vedru potí. Jakmile na něj sáhnete, zůstane tam skvrna.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.