Osobnost Moravy může být z Pardubického kraje. Hlasování běží skoro do Vánoc

12. červenec 2021

V šestém ročníku může tradiční anketa zažít něco, co tady ještě nebylo. Mezi adepty na vítězství je rodák ze západomoravských Svitav, které ale ještě můžeme dnešním uspořádáním počítat do východních Čech.

Historik, vysokoškolský pedagog a publicista Jiří Pernes je mezi pěti finalisty. „Pan docent působil v různých muzejních společnostech. Ve spolupráci s Moravským zemským muzeem vydal vynikající publikaci Moravští zemští prezidenti. Taky působil v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Zastával i post předsedy Vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Krátce byl dokonce ředitelem této instituce,“ přibližuje organizátor ankety Osobnost Moravy Stanislav Blažek.

Vinař i sportovci

A kdo další se na základě návrhů veřejnosti dostal do finále? „Dvacetinásobní mistři světa v kolové Jindřich a Jan Pospíšilovi. Dále Miloš Michlovský, odborník v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění vinné révy. Jarmila Vítoslavská, která se stará o udržení hanáckých tradic, krojů, výšivky a podobně. A do pětice ještě Radomír Surma, akademický malíř a restaurátor.“

Hlasovat pro svého favorita můžete podle Blažka až do poloviny prosince na webu ankety. „Návrhů se sešlo dost, ale my jsme se rozhodli nominace poněkud omezit. Dali jsme limit pěti osobností, a to proto, aby i samotná nominace získala co největší váhu. Domníváme se, že nakonec není důležité, kdo v anketě zvítězí, ale spíš chceme na dané osobnosti poukázat a vyjádřit jim náležitou úctu.“

Loňská Osobnost Moravy si ocenění převezme 18. září 2021 v Brně během tradiční slavnosti Den za Moravu. Unikátní skleněnou trofej s moravskou orlicí získá kytarista, skladatel, textař, aranžér, producent a zpěvák Roman Horký.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související