Ostrov leží na staré císařsko-královské silnici

Cesta mezi Vysokým Mýtem a Chrudimí byla strategickou spojnicí. I proto byla zpevněná a udržovaná, aby po ní za jakéhokoliv počasí přejely vozy a přešlo vojsko. Kdo chtěl projet, musel zaplatit mýtné. Takzvaná mýtnice je v Ostrově k vidění dodnes.

Úřady ji tenkrát zřídily v přízemí sýpky domu č. p. 4. Mýtný tady měl svou malou kancelář s jednoduchým vybavením, ale hlavně měl na starosti závoru, kterou zvedal až poté, když obdržel patičný obnos.

Naproti mýtnice stojí také hned u silnice zvoničku, jednoduchá bezslohová věž, se zvonem navrchu. Na rozdíl od zvonice, která má velké zvony a je využívána k sakrálním účelům, jsou na zvoniče umístěny zvony malé a jejich zvonění upozorňovalo na požáry nebo jiné pohromy, jako například blížící se cizí vojsko, povodeň nebo třeba i nálety kobylek.

Cyrilometodějský kříž stojí uprostřed vesnice Ostrov

Uprostřed obce je také zachovalý cyrilometodějský kříž. Vypadá jako typický smírčí kříž, ovšem bez průvodní legendy.

Bědný jak Talafús

První písemná zmínka o obci je z roku 1318. Příští rok tedy oslaví 700 let. Tenkrát tady stávala zemanská tvrz a na ní žil v polovině 15. století Jan Talafús z Ostrova.Většinu svého života se ale pohyboval jako žoldácký rytíř po bitevních polích Evropy. Na svým výpravách údajně rychle zbohatl a ještě rychleji schudl. Natolik, že na Slovensku se dodnes užívá přirovnání Bědný jak Talafús.

Rybník pod tvrzí v Ostrově

Ze zemanské tvrze zbyly jen zarostlé valy, rybníček a přes silnici veliký hospodářský dvůr.

Slavný rodák Vladimír Šponar

Plukovník Vladimír Šponar odešel v srpnu 1939 přes Polsko a ruské zajetí do Anglie. Tam podstoupil výcvik a stal se součástí 311. bombardovací perutě. Připisují se mu zásluhy za odražení útoku německých ponorek. Za své činy byl vyznamenán třikrát československým válečným křížem, čs. medailí za chrabrost, čs. medailí za zásluhy 1.tř a polským válečným křížem.

Do Ostrova se Vladimír Šponar nikdy nevrátil. Ale v roce 1991 se s ostatními piloty sešel v Praze. Při té příležitosti mu byl udělen čs. válečný kříž.

autor: KSA
Spustit audio