Pár let po opravě prošel Opatov do finále Knihovny roku. Jak se mu vedlo?

15. říjen 2019

Dřív sídlila v nevyhovujících prostorách, neměla moc co nabídnout a lidí chodilo málo. V roce 2014 ale knihovna v Opatově na Svitavsku prošla rekonstrukcí. Od té doby se píše její nová historie.

„Knihovna je v budově obecního úřadu. Bývala tam škola a postupně se měnilo její využití. Časem si zvykli chodit i dospělí. Máme otevřeno jednou týdně. V průměru chodí 20 lidí a podle statistik si půjčují jednu a půl knihy,“ má přesně spočítáno vedoucí volnočasového centra Jana Kovářová.

Velká sláva s ministrem

V celostátní soutěži Knihovna roku 2019 se ta opatovská dostala mezi třináct nejlepších v kategorii „základní knihovna". Ceny se předávaly v Zrcadlové kapli pražského Klementina. Uděluje je ministr kultury jako výraz ocenění dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích anebo mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

„Nominace pro nás byla překvapením. Pravděpodobně nás navrhla svitavská knihovna a přijela se podívat i paní ředitelka z pardubické krajské knihovny.

Dostali jsme upomínkové předměty, knihy do knihovny. Bylo to takové ocenění dlouhodobé a poctivé práce s nadšením,“ myslí si Kovářová.

Všechno pro děti

Knihovna v Opatově spolupracuje se základní a mateřskou školou. „Pořádáme akce hlavně pro děti včetně velké čtenářské soutěže, Noci s Andersenem, pasování prvňáků na čtenáře a podobně. Nejsme knihovna jednoho člověka, jsme tým. Přibývají k nám ještě rodinní příslušníci, kteří pomáhají vytvářet příjemné prostředí.“

Aktuální knihovní fond podle Kovářové čítá asi 2 000 svazků. „Pravidelně ho čistíme. Městská knihovna ve Svitavách nám navíc několikrát ročně poskytuje výměnný fond.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související