Pardubice odložily odbahnění jezera Čičák. Bylo by příliš drahé

22. prosinec 2022

Pardubice odložily odbahnění jezera Čičák, které plánovaly na sklonku letošního roku. Jediná firma, která se přihlásila do soutěže, nabídla cenu o 150 procent vyšší, než byla projektová. Náklady magistrát odhadoval na 13 milionů korun.

„Projekt jsem hodně podporoval, Čičák je ve špatném stavu, hodně zanesený, umíraly tam ryby. Projekt byl připravený, bohužel se nám přihlásil jediný dodavatel. Navýšení ceny o 150 procent by znamenal poměrně enormní výdej na malou akci,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Čtěte také

Projekt tak město odložilo a projektanti ho přepracují. „Projektanti ho přepočítají, aktualizují, abychom se dostali k jiné ceně, rozumnějšímu řešení, jinak ta vodní plocha zanikne. Měla to být dotační akce, dotace byla daná, kdybychom měli dotaci sedm milionů korun a náklady platili, řekněme, 25 milionů korun, tak je to na pováženou,“ uvedl primátor.

Bahno, které tam dekády ulpívá, měl vytěžit sací bagr a přemístit na kontejner na Labi. Po vodě pak měl sediment odplout do areálu Hůrka, kde měl schnout a následně vysušený mohl posloužit jako půda na pole. Materiál by bylo nejdřív nutné otestovat, jestli splňuje parametry pro zemědělství.

Kousek Labe v parku

Jezero vzniklo regulací Labe v 60. letech 20. století. Je mrtvým ramenem řeky. Je v parku Na Špici, který město nechávalo modernizovat za evropské dotace. Vodní plochu chtěla radnice odbahnit v roce 2013 před rekonstrukcí parku. Nabízená cena byla tehdy deset milionů korun, což město vyhodnotilo jako drahé a od projektu ustoupilo.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související