Pardubice představily projekt letního stadionu, zastupitelé rozhodnou ve čtvrtek

1. březen 2021 16:21

Pardubičtí zastupitelé by měli ve čtvrtek definitivně potvrdit opravu letního fotbalového stadionu v centru města. Přestavbu se přitom vedení radnice snaží prosadit už čtvrté volební období. Teď už radní vybrali i firmu, která práce udělá a zbývá poslední věc: zastupitelé musí uvolnit peníze z rozpočtu.

„Tlačí na to fotbalisti, protože ti se loni rozhodli postoupit do první ligy s jasným závazkem, že letos se musí zahájit rekonstrukce fotbalového stadionu,“ vysvětluje primátor Martin Charvát (ANO).

Fotbalisté FK Pardubice teď hrají domácí zápasy na vypůjčeném stadionu v pražských Vršovicích. Pokud ale do konce března nepředloží klub v rámci licenčního řízení dokumenty, že se stadion opravdu začne stavět, hrozí mu ztráta ligové licence, administrativní sestup a pokuta ve výši tří milionů korun.

Zastupitelé ale nejsou v názoru na stadion jednotní, třeba Zelení a Piráti společně projekt kritizují. Podle Jakuba Kutílka (Zelení) například proto, že původně radní v roce 2014 schválili projekt multifunkčního sportoviště.

„Měl zahrnovat nejen fotbalový stadion, ale také další sportovní zázemí a kanceláře a obchody, aby se maximálně zvýšilo využití a atraktivita těchto lukrativních pozemků v centru města. Přesto se v tichosti místo toho začal připravovat monofunkční stadion,“ řekl Kutílek.

Primátor Charvát ale tuto kritiku odmítá: „Nevím, z čeho vycházejí, není to pravda. Multifunkčním zařízením se myslí hlavně multifunkční aréna a při schválení koncepce v roce 2013 se mluvilo vždy o fotbalovém stadionu.“

Kapacita až 8800 diváků

Zastupitelé se už s projektem, který jim představil investor, firma Porr, seznámili. Některé překvapilo, že tribuny netvoří uzavřený celek, ale je mezi nimi volný prostor. Náměstek primátora Jan Nadrchal vysvětlil, že to je záměr: „V okamžiku, kdy se postaví tato varianta, tak jsme na kapacitě 4600 diváků. Relativně snadnou a snad i cenově přijatelnou dostavbou jsme schopni dostat se na 6600 a následně až 8800 diváků.

Tribuny letního stadionu v Pardubicích nejsou propojené, výhledově by se ale daly dostavět

To znamená, že bude možné v budoucnu zvýšit kapacitu tribun, aniž by bylo nutné do projektu zasahovat. Podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého (ČSSD) tato podoba zas tak výjimečná není: „Těch stadionů, které nemají jednolitý věnec, je po České republice většina, není to žádná katastrofa.“

Jedním z požadavků radnice bylo zachovat a opravit památkově chráněnou část původní tribuny a Bránu borců z roku 1931. Rychtecký dodal, že o jejím budoucím využití zatím jednají. „Památková část tribuny bude muset být upravena pro potřeby, o kterých teď probíhá diskuse. Myslím si, že by měla plnit nějakou funkci pro veřejnost a trávení volného času.“

Pokud zastupitelé ve čtvrtek uvolní pro přestavbu fotbalového stadionu potřebných 313 milionů korun, můžou práce začít. Firma na to má necelé dva roky.

Spustit audio

Související