Pardubice schválily rekonstrukci letního stadionu za 300 milionů

12. březen 2021 07:11

Pardubičtí zastupitelé schválili rekonstrukci letního fotbalového stadionu. Po dvouhodinové diskusi podpořilo investice za 314 milionů korun bez DPH 24 zastupitelů. Čtvrtečního jednání se prezenčně nebo distančně zúčastnilo 36 členů zastupitelstva.

V tendru vyhrála firma PORR, která projekt připraví a postaví v režimu Design and Build. Tribuny podle jejího návrhu netvoří jednolitý celek, jsou na každé světové straně samostatně. Podle člena představenstva firmy Dušana Čížka lze pak tribuny rozšířit a zvýšit kapacitu stadionu až na 6600 diváků.

Čtěte také

Podle Čížka projekt vhodně kombinuje nové tribuny, které nezastíní staré stavby. Současná kapacita stadionu je 600 diváků. Po rekonstrukci se na stadion vejde 4600 lidí.

Na opravách je závislý fotbalový klub, který po 51 letech loni postoupil do první ligy. Podle podmínek fotbalové asociace se stadion letos musí začít opravovat. Pak si vymiňuje tři roky na dokončení stadionu. Pokud klub podmínky nesplní, přijde o licenci, sestoupí do druhé ligy a navíc mu asociace vyměří pokutu tři miliony korun, upozornil sportovní manažer FK Pardubice Vít Zavřel.

Proti návrhu hlasovali například opoziční Piráti nebo ODS. Za jejich stanovisko je někteří zastupitelé kritizovali. Porušili podle nich koaliční smlouvu. „Stáváte se pro mě nedůvěryhodným partnerem,“ řekl zastupitel Martin Kolovratník (ANO).

Téma letního stadionu řešila předešlá vedení města opakovaně. V roce 2013 vznikla velká studie obnovy sportoviště. „Tady se to řeší od roku 2010. Už jsme u veřejnosti za kašpary,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Kritiku, že město financování stavby nezvládne, primátor Martin Charvát (ANO) odmítl. „Věřím tomu, že jsme schopni ekonomickou situaci zvládnout,“ řekl primátor. Město má podle něj šanci čerpat dotace z Národní sportovní agentury, a to až ve výši 50 procent.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související