Pardubice sjednotí daň z nemovitosti pro všechny majitele bytů a domů

20. září 2024

Pardubická radnice dorovná daň z nemovitosti majitelům bytů a domů, kteří měli dosud nižší sazbu. Týká se to asi 6000 obyvatel. Koeficient se všude na území města sjednotí na hodnotě 3,5. Změnu mají schválit zastupitelé, platit by pak měla od ledna příštího roku, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Současná vyhláška snížila některým vlastníkům koeficient po výpočet daně na 2,5. V Pardubicích se to týkalo přibližně 6000 lidí, kteří mají obytné domy, byty a nebytové prostory, které však nejsou určené k podnikání.

Čtěte také

Nová právní úprava schválená zákonodárci už snížení daně z nemovitosti neumožňuje. Naopak dává městům pravomoc daň ještě zvýšit, Pardubice to udělat nechtějí.

„Pro celé město Pardubice bude platit jednotný koeficient 3,5, který oproti minulosti nezvyšujeme a považujeme to za spravedlivé vůči všem občanům města,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM).

Město snižovalo od roku 2013 koeficient v okrajových částech, kde chyběla infrastruktura. Rozdíly mezi městskými částmi prakticky vymizely, dodal náměstek. Město také v červnu schválilo změny pro podnikatelské prostory. Koeficient se jim zvýší ze tří na čtyři. To má městu ročně vynést 40 milionů korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související