Pardubická filharmonie mírně zdražila, připravila ale špičkový program 55. sezóny

5. září 2023

Repertoár komorní filharmonie Pardubice sahá od barokních skladeb přes hudbu období klasicismu a romantismu až po soudobé kompozice a různé multižánrové projekty a z nabídky pořadů pro 55. sezónu si vybere pravdu každý.

„Tu pětapadesátku oslavíme plnotučně, protože jsme sezónu obsadili špičkovými sólisty a pardubická filharmonie má skutečně ambici stát se prvním mozartovským orchestrem v naší zemi. I zahajovací koncert je celý složený z díla Wolfganga Amadea Mozarta, jmenuje se Vivat Amadeus! a budou to nádherné večery,“ slibuje Pavel Svoboda.

Kromě toho se filharmonie v této sezóně zapojí do akce Rok české hudby a připomene také 200 let od narození Bedřicha Smetany. „Rozhodli jsme výjimečně připravit, kromě špičkových sólistů, jako jsou Honza Mráček z České filharmonie, Adam Plachetka vynikající zpěvák, který působí i v Metropolitní opeře takovou netradiční záležitost. Celý večer budeme v lednu hrát Mou vlast. Tam sice není žádný sólista, ale obrovský orchestr, to znamená, že rozšíříme naše obsazení a potěšíme posluchače touto velmi slavnou kompozicí Bedřicha Smetany.“

Filharmonie, Hradišťan a Pavlica

O tento koncert byl ohromný zájem a je už bohužel beznadějně vyprodaný, program ale nabízí řadu dalších povedených pořadů. „Na podzim je to projekt Hrajeme spolu za Pardubice, který má desáté výročí a 21. října propojí basketbalový klub a filharmonii. Krom výchovných koncertů pro děti, které jsou velmi populární, bych ještě zmínil grotesku s filharmonií. To je promítání němého filmu na velké plátno a k tomu živou hudbu hraje orchestr,“ zve Pavel Svoboda.

Všímavým obyvatelům Pardubic neuniklo, že těsně za Domem hudby se staví parkovací dům. „Ta stavba neovlivní sezonu nějak fatálně, naopak v důsledku i pozitivně. Ale každá mince má dvě strany. Všichni víme, že parkování v centru je problematické a je potřeba to řešit. Se stavbou domu jsou ale spojena jistá omezení, zejména hluková. Snažíme se s realizátorem stavby domlouvat, aby během koncertů bylo ticho.“

Dražší vstupenky

„Filharmonie byla nucena po mnoha letech nepatrně zdražit abonentní vstupenky, ale pořád děláme spoustu muziky za málo peněz. Když to srovnáte třeba s kinem, kde někdo pustí film a není tam ta přidaná hodnota a koncertem filharmonie, kde máte na pódiu 40 profesionálů, kteří ze sebe vydají všechno, od potu až po emoce, tak si myslím, že by ta vstupenka neměla být levnější, než je lístek do kina. Takže tohle nás ještě v příštích letech čeká narovnat,“ vysvětluje Pavel Svoboda.

Spustit audio

Související