Po práci muziku. Pardubický komorní orchestr tvoří lidé různých profesí

15. květen 2023

Ten dělá to, ten zas tohle. A dohromady tvoří soubor, který slaví 55 let existence. V jeho čele stojí Jiří Kuchválek z pardubické konzervatoře.

„Máme zhruba 17 členů. Držíme podobné obsazení jako v začátcích. Momentálně hrajeme bez dechových nástrojů. Členové jsou věkově ze širokého spektra. Osobně patřím mezi starší. Hraje mi tam vnuk, chystá se vnučka, že znovu nastoupí. Naopak pokračuje i skoro zakládající členka paní Dobášová. Práce mě v přátelském kolektivu nesmírně baví. Je potřeba, aby muzika na téhle bázi fungovala. Každý má své občanské povolání a hudbu jako dobré odreagování,“ říká vedoucí komorního orchestru.

Oslava na koncertě

Orchestr k 55. výročí pořádá ve středu 17. května od 19 hodin koncert v hudebním sále radnice v Pardubicích. „Zveme i abonenty Komorní filharmonie Pardubice. Pro nás jde o završení určité etapy. Před 5 lety jsme uzavírali padesátiletí na zámku,“ vzpomíná Kuchválek.

Před zásadním vystoupením cítí osazenstvo orchestru značnou zodpovědnost. „Kolektiv roste tím, jak se vybičuje. Porozumění přes muziku je v tom, že si dáváme přednost. Když někdo hraje něco důležitějšího, musíme o něm vědět. Navzájem korespondovat, i očima. Napětí tam nějaké je, ale uvolnění to vyrovná.“

Podle Kuchválka je v Pardubicích bohatá sborová tradice. „Existovalo i smyčcové kvarteto v čele s Luďkem Lukešem. Když se v roce 1968 jejich činnost chýlila ke konci, dali podnět některým svým kolegům a založili malý komorní orchestr s cílem interpretovat hudbu různých staletí. Pana Lukeše jsem znal a vím, že měl velký zájem na české soudobé hudbě. Vybíral často autory, kteří nebyli takzvaně in. My dnes objíždíme festivaly neprofesionálních orchestrů. Setkáváme se s dalšími a je jich poměrně bohatá úroda. Slyšíme, jak hrají, jak to dělají, díváme se jim trochu do kuchyně a je v tom dobrá kolegialita.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.