Pardubický Cimrman odtajnil identitu. Psaním relaxuje od práce s čísly

6. prosinec 2021

Jarad Portský. Pod tímhle pseudonymem sepsal povídkové knihy provozně-ekonomický náměstek Východočeského divadla v Pardubicích Bohumil Kos. Měl strach, aby se v jeho divadelních historkách lidé nepoznali.

„Někdo hraje šachy, někdo luští křížovky a někdo píše. Je to obrovský relax. Sednete, zapomenete, co je kolem vás a píšete. Tou přezdívkou Jarad Portský vznikl tak trochu pardubický Cimrman. Já mám opravdu rád portský,“ objasňuje původ pseudonymu, kterým zároveň přiznává zálibu v portských vínech.

Housle v kravíně už napsal Kos

Autor knih přišel do divadla z výrobního podniku. „17 let jsem sledoval kubíky, výkony a normy. Do divadla jsem nastoupil v roce 1989 a všechno tam najednou bylo trochu jiné. Některé situace mi připadaly tak komické, že jsem se rozhodl je sepsat. Ale protože by se v tom mnozí mohli poznat, schoval jsem se za pseudonym.“

Knihy, které napsal Bohumil Kos

Po povídkách První pokus a Julie na laně vyšly nově Housle v kravíně. Tam už Bohumil Kos použil své jméno. „Jsou to příběhy inspirované mým dětstvím v 50. letech. Taková sonda do klukovského života. Vyšla i audiokniha. Udělal jsem si výběrové řízení z pardubických herců. Nakonec jsem vybral Láďu Špinera. Povídka má trochu poláčkovský nádech, ale chtěl jsem, aby si Láďa udělal svůj model, svůj vzor.“

Kos zkoušel psát i divadelní hry, ale podle něj jde o velmi těžký formát. Proto trochu utíká k povídkám. Teď chystá drsnější, vážnější věc podle skutečných událostí z válečných dob.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související