Pardubický zámek vítá návštěvníky i v době rekonstrukce

Přestože jsou na zámeckém dvoře slyšet sbíječky, většina expozic je pro návštěvníky otevřena. Chcete-li ale uniknout stavebnímu hluku, potom si dopřejte některý z prohlídkových okruhů vně zámku.

Pro děti jsou na zámku připraveny dva speciální okruhy. Prohlídka krytu civilní obrany a historická procházka městem ve společnosti superhrdinů.

Kryt civilní obrany se stavěl tajně v roce 1953 v severovýchodním rondelu zámeckých valů. Nebyl určen pro civilní obyvatelstvo, ale pro vojenské velení, které by odtud v případě jaderného útoku, řídilo záchranné práce.

Protichemická maska pro děti nad 18 měsíců

Kapacita krytu byla několik desítek lidí, byl v něm telefon a dálnopisem, který umožňoval spojení s jinými kryty, nemocnicemi a hasiči. Měl vlastní studnua přestože byl objekt napojen na vnější zdroj elektřiny, měl i svůj generátor. 

Pracovníci muzea připravili pro dětské návštěvníky hru, ve které si děti můžou vyzkoušet roli vojenského štábu, jak by reagovaly při leteckém útoku na Pardubice. 

Superhrdinové a legendy

Pokud Vaše děti milují superhrdiny, ale Vy byste je vzali raději do muzea než do kina, pak si nemůžete nechat ujít speciální prohlídkový okruh Superhrdinové aneb legendy a pověsti v Pardubicích.  Děti historickým centrem města provedou dávní i současní, skuteční i smyšlení hrdinové. Budou jim vyprávět příběhy, které se staly, i ty, o kterých to s jistotou říci nelze.

Závěrečné překvapení, jen superhrdinové můžou vidět superhrdiny
Spustit audio

Související