Parkování v Pardubicích nově zaplatíte aplikací v mobilu

30. leden 2020

Od února bude možné platit v Pardubicích parkovné aplikací v mobilním telefonu. Dopravní podnik zavádí placení pomocí aplikací MPLA, ParkDots, ParkSimply a Smart4City Parkování. Nyní řidiči platí mincemi nebo SMS.

„Vybranou aplikaci je možné spustit zadáním webové stránky nebo bezplatně stáhnout z App Store nebo Google Play. Všechny parkovací automaty budou postupně vybaveny QR kódem s odkazem ke stažení vybrané aplikace a s označením příslušné parkovací zóny pro snadné zaplacení,“ uvedla Malinská.

Dopravní podnik ale nevyvíjel vlastní aplikaci. Jen se přidal do už existujících. Řidiči je tak mohou využít i v dalších městech v republice. Jistou aplikaci mohli lidé využívat už teď. Ta ale pouze vygenerovala příslušnou SMS, kterou následně člověk parkovné zaplatil. Teď bude platba rovnou odečtená z bankovního účtu plátce. „Po změně sazeb parkovného jsme chtěli dát lidem možnost platit i jinak než mincemi – bezhotovostně. Zařízení aplikací je rychlejší, než výměna parkovacích automatů,“ říká ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Aplikace nabízí platbu, aniž by řidič musel dojít k parkovacímu automatu. Připomene uživateli, že končí doba, za kterou zaplatil, umožní parkovací dobu prodloužit a řidič se ani nemusí vracet k autu. Doklad o zaplacení mu přijde do e-mailu. Doklad si také může nechat vystavit na zákaznickém portálu.

Pokud má řidič v telefonu povolené i sledování polohy, mohou mu některé aplikace rovnou říct, ve které zóně stojí a jaká je hodinová sazba parkovného. Řidič pak jen vybere, na jak dlouho chce poplatek uhradit.

Bude také možné parkování prodloužit bez nutnosti vracet se k automatu a k vozidlu.

Zaplatit bez peněženky

„V aplikaci se řidiči zobrazí plochy s parkovacími automaty na mapě včetně navigace k nim. Platbu uhradí výběrem z platebních karet, které si tam zadá,“ řekla Malinská. Zároveň zaplatí za konkrétní registrační značku, kterou si v aplikaci zaeviduje, dodala mluvčí.

Systém bude napojený na městskou policii, která placení parkovného kontroluje. Systém bude nejspíš podobný jako dosud, kdy strážníci kontrolovali i placení pomocí SMS. Do speciální aplikace zadají registrační značku vozidla a hned vidí, jestli a na jak dlouho řidič zaplatil.

Město v letošním roce vymění všechny současné parkovací automaty za nové, v centru jich je 81. Jeden automat stojí přes 200.000 korun, celkové náklady tak budou kolem 20 milionů korun.

Novinka je dílčí částí inteligentního dopravního systému, který město připravuje. Do projektu zahrnuje například moderní semafory, jež zvládnou efektivněji řídit dopravu ve špičce nebo při dopravní nehodě. Město do něj zapojí i kamerový systém, dispečerům ukáže městskou dopravu. Za projekt radnice zaplatí kolem 22 milionů korun.

autor: zen | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související