Pečená dýně hokkaidó
Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.
Suroviny:
- dýně
- olej
- sůl
- pepř
- bylinky (rozmarýn, oregano)
Postup:
Dýni rozkrájíme na půlměsíčky nebo menší kostky. Hokkaidó loupat nemusíme, pečením slupka změkne.
Dýňová polévka

Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky. Výhodou hokkaidó je, že se nemusí loupat a tak je polévka hotová raz dva.
Troubu předehřejeme na 180°C, dýni vsypeme do mísy, zakápneme trochou oleje a promícháme. Osolíme a opepříme, vyskládáme na plech a dáme do trouby.
Pečeme asi 25 minut, větší kousky se pečou trochu déle.
Podáváme s bílým pečivem a dýni ještě posypeme čerstvými bylinkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.