Pečené plněné papriky se špenátem a ricottou opravdu nemají chybu. Zkuste je a nebudete litovat
Je doba paprik, které se dají v současné době koupit za přijatelnou cenu. Využijme toho a připravme si papriky jinak než v leču nebo plněné v rajské omáčce. Pro ještě lepší a pikantnější chuť vybereme papriky, které trochu pálí, nebo přidáme k plněným paprikám feferonku.
Pečené papriky se špenátem a ricottou jsou skvělá lehká večeře, kterou můžete doplnit pečivem. Používají se i jako příloha k masu. Upečte si je také.
Suroviny:
2 červené papriky ,300 g sekaných rajčat, 3 špetky soli, 2 lžíce olivového oleje, 50 g strouhané mozzarelly
Na náplň:
250 g ricotty, 125 g čerstvého baby špenátu, česnek, žloutek, 1 špetka muškátového oříšku, 1 hrst strouhaného parmazánu
Postup:
Nejprve vroucí vody spařte špenát společně s pokrájeným česnekem.
Špenát nechte okapat a zchladnout a pak ho nasekejte.
Ricottu dejte do misky, přidejte nasekaný špenát s česnekem, žloutek, parmazán a muškátový oříšek a vše smíchejte.
Papriky rozkrojte napůl, zbavte je semínek, osolte a naplňte je ricottovou směsí. Na dno pekáčku nebo zapékací mísy nalijte olej a sekaná rajčata, lehce je osolte. Na rajčata položte naplněné papriky, pekáč přikryjte alobalem a dejte péct na cca 20 minut při 190 stupních.
Po této době alobal sundejte, na papriky rozdělte strouhanou mozzarellu a dál pečte odkryté asi 10 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
Papriky a kapie mnoha tvarů a barev patří na náš stůl už dlouho. Tahle skvělá šťavnatá zelenina je výborná v mnoha receptech. Ať už si koupíte masité barevné kapie, bílou slovenskou papriku, pálivou zelenou špičatou papriku nebo nasládlou červenou, určitě si pokaždé pochutnáte.
Smažte je, pečte je, plňte je, duste je, rozmixujte je na pomazánku nebo z nich připravte krémovou polévku.
Související
-
Tortilla s chorizem a paprikou. Kousek Španělska, který vás zahřeje nejen v žaludku, ale i u srdce
Tortilla je druh tenkého chleba ve formě placky, původem ze španělské, respektive arabské kuchyně jako placka z cizrny. Španělští dobyvatelé ji přenesli do Nového světa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka