Pekařina je sexy řemeslo. Noční směny jsou díky moderním technologiím často minulostí
Do Pardubic se sjeli pekaři z celého Česka, aby se utkali v soutěži o Chléb roku 2024. Jubilejní 30. ročník Dnů chleba byl rekordní v počtu přihlášených bochníků. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den.
Akce měla přispět i k tomu, aby pro tohle voňavé řemeslo nadchla mladé lidi. „I když je pekařina sexy řemeslo, mladých pekařů je nedostatek. A my se snažíme ukázat, že je to řemeslo, které má velkou budoucnost a stabilitu,“ říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.
Peče se ještě v noci?
Dnešní profesionální pekaři mají moderní, vyspělé technologie, jejich práce se s pekařinou před čtyřiceti lety nedá srovnat.
„Příprava těsta, obsluha pecí, technologie pečení, to všechno je dnes mnohem jednodušší. Moderní dlouhé zrání už také zajistí nová technologie, takže lidé můžou přijít do práce výrazně později než dřív,“ popisuje Janíček.
„I když je to stále náročná práce, je zároveň krásná a voňavá. Je to práce, kde máte dlouhodobou jistotu, i během covidu pekárny pekly každý den, nehrozilo zavření. Pekařina tady byla, je a bude,“ propaguje řemeslo Hlavatý.
Someliér ochutnává po drobkách
„Po včerejšku jsem měl chleba až po krk, ale dnes bych si už klidně kousek zase dal,“ přiznává chlebový someliér Stanislav Janíček, který je zároveň komisařem soutěže Chléb roku a pekařským technologem.
Absolvoval jako mnoho dalších pekařů renomovanou Střední průmyslovou školu potravinářství a služeb v Pardubicích. Proto se tato akce, která nemá jinde obdoby, koná právě v Pardubicích. Ani covid nezastavil její cestu k letošnímu třicátému jubileu. Letošní ročník si velmi pochvaluje.
„Jsme chlebová velmoc. A druhy chleba, které nabízejí české pekárny, jsou skutečně velmi originální. Měl jsem možnost cestovat různě po světě a náš typicky český chleba prostě nemá konkurenci,“ usmívá se Janíček.
Které chleby sklidily největší úspěch? A je stále zájem o chléb kvasový? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Hlady neumřeme. V Pardubicích učí budoucí pekaře i cukráře
Občas se o dnešní mladé generaci říká, že nechce manuálně pracovat. Ale přesto klasické potravinářské obory fungují. Zájem o ně hlásí třeba Střední průmyslová škola...
-
Vymyslel chleba s jablečným pyré a stal se vítězem Mlsu Pardubického kraje
Pekař Tomáš Kroulík z obce Třibřichy získal titul absolutního vítěze v soutěži Mls Pardubického kraje. Zabodoval s žitným chlebem s jablečným pyré.
-
Učni v potravinářské škole pečou cukroví. Poptávka je velká, sotva stíhají
Potravinářská škola v Pardubicích začala prodávat zákazníkům krabičky s vánočním cukrovím, které učňové postupně pekli od půlky listopadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.