Vymyslel chleba s jablečným pyré a stal se vítězem Mlsu Pardubického kraje
Pekař Tomáš Kroulík z obce Třibřichy získal titul absolutního vítěze v soutěži Mls Pardubického kraje. Zabodoval s žitným chlebem s jablečným pyré. Recept se mu vynořil v mysli při vzpomínce na dětství, kdy se pokoušel upéct chleba po vzoru Robinsona Crusoe.
Soutěž Mls Pardubického kraje se podle Tomáše Kroulíka v posledních letech zkvalitnila. „Už to není taková legrace vyhrát. I v samotné kategorii pekařských výrobků je konkurence docela silná. Proto mám z výhry radost,“ říká oceněný kuchař, který vymyslel speciální recept, ve kterém hraje hlavní roli jablečné pyré.
Přidat jablka do chlebového těsta ho napadlo díky vzpomínce na dětství. „Jako dítě jsem četl Robinsona Crusoe. Zaujala mě kapitola o tom, jak peče chleba. Chtěl jsem si to vyzkoušet. Ale nevěděl jsem o tom vůbec nic. Dnes pečeme chleba jedině z kvasu. Tenkrát jsem tam dal kvasnice a chleba byl tuhý. A tak mě napadlo, že to vylepším tím, že do toho nastrouhám jablka. A zafungovalo to. Po mnoha letech jsem si tenhle dětský recept vyzkoušel znovu,“ vzpomíná pekař Tomáš Kroulík.
Chleba kyne na čtyřikrát
Žitný chleba, který Tomáš Kroulík nabídl do soutěže Mls Pardubického kraje, má původ v Litvě, říká se mu pajuris. Jeho příprava je zdlouhavá, chleba kyne na čtyřikrát a v jedné z fází se přidává jablečné pyré. Chuť má jemně nasládlou.
„Myslel jsem si, že už mě nemůže při ochutnávání chleba nic překvapit, vím, jak bude chutnat chleba zapečený se sýrem, sušenými rajčaty nebo cibulí. Ale tohle jsem nečekal. Ta jablka krásně vylezla ven. Navíc jsem se pokusil o takovou frajeřinku, ten chleba je totiž z devadesáti procent žitný a kynul úplně volně, žádná forma ani ošatka nebyla potřeba. Jen uplácáte bochánek, uhladíte rukama a ono to drží,“ popisuje svou práci zkušený pekař Tomáš Kroulík.
Jak jednoduše upéct žitný chleba? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Kombinace hrušky a hřebíčku se jí vyplatila. Mls Pardubického kraje získala Jana Baboráková
Hruškový sirup se skořicí a hřebíčkem je vítězem letošní soutěže Mls Pardubického kraje. Jana Baboráková navíc získala absolutní vítězství v kategorii sirupů a marmelád.
-
Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
-
Příprava kvasového chleba je zdlouhavá, ale upečený voní a chutná skvěle
Domácí výroba chleba je v České republice rozšířená. Nejjednodušší je vyrobit chleba z kvasnic, ale podle pekaře Tomáše Kroulíka není nad kvasový chleba.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.