Vymyslel chleba s jablečným pyré a stal se vítězem Mlsu Pardubického kraje

25. říjen 2023

Pekař Tomáš Kroulík z obce Třibřichy získal titul absolutního vítěze v soutěži Mls Pardubického kraje. Zabodoval s žitným chlebem s jablečným pyré. Recept se mu vynořil v mysli při vzpomínce na dětství, kdy se pokoušel upéct chleba po vzoru Robinsona Crusoe.

Soutěž Mls Pardubického kraje se podle Tomáše Kroulíka v posledních letech zkvalitnila. „Už to není taková legrace vyhrát. I v samotné kategorii pekařských výrobků je konkurence docela silná. Proto mám z výhry radost,“ říká oceněný kuchař, který vymyslel speciální recept, ve kterém hraje hlavní roli jablečné pyré.

Přidat jablka do chlebového těsta ho napadlo díky vzpomínce na dětství. „Jako dítě jsem četl Robinsona Crusoe. Zaujala mě kapitola o tom, jak peče chleba. Chtěl jsem si to vyzkoušet. Ale nevěděl jsem o tom vůbec nic. Dnes pečeme chleba jedině z kvasu. Tenkrát jsem tam dal kvasnice a chleba byl tuhý. A tak mě napadlo, že to vylepším tím, že do toho nastrouhám jablka. A zafungovalo to. Po mnoha letech jsem si tenhle dětský recept vyzkoušel znovu,“ vzpomíná pekař Tomáš Kroulík.

Chleba kyne na čtyřikrát

Žitný chleba, který Tomáš Kroulík nabídl do soutěže Mls Pardubického kraje, má původ v Litvě, říká se mu pajuris. Jeho příprava je zdlouhavá, chleba kyne na čtyřikrát a v jedné z fází se přidává jablečné pyré. Chuť má jemně nasládlou.

„Myslel jsem si, že už mě nemůže při ochutnávání chleba nic překvapit, vím, jak bude chutnat chleba zapečený se sýrem, sušenými rajčaty nebo cibulí. Ale tohle jsem nečekal. Ta jablka krásně vylezla ven. Navíc jsem se pokusil o takovou frajeřinku, ten chleba je totiž z devadesáti procent žitný a kynul úplně volně, žádná forma ani ošatka nebyla potřeba. Jen uplácáte bochánek, uhladíte rukama a ono to drží,“ popisuje svou práci zkušený pekař Tomáš Kroulík.

Jak jednoduše upéct žitný chleba? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související