Perníkový závin

Potřebujete: 60dkg hladké mouky, 25dkg moučkového cukru, 10dkg rozpuštěného tuku, 3 vejce, 1 lžíci jedlé sody, 4 lžíci medu, vanilkový cukr, 2 lžíce perníkového koření, špetku skořice, švestková povidla, ořechy

Postup:
Med si rozmícháme s rozpuštěným tukem, smícháme sypké suroviny, přidáme vejce a med s tukem a špetku skořice. Vytvoříme těsto, které si rozdělíme na šest dílů. Každý díl vyválíme, potřeme povidly, posypeme sekanými ořechy, můžeme přidat rozinky. Zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.