Pěstounem na celý úvazek

6. listopad 2014

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo, kdybyste si vzali dítě do pěstounské péče? Základní informace nám v Radioporadně poskytl ředitel neziskové organizace Amalthea David Svoboda a pěstoun Štěpán Plecháček.

Nejprve je potřeba donést žádost o pěstounskou péči na obecní úřad, která ji postoupí na kraj. Poté vás čeká 50 hodin přípravy na tuto zodpovědnou roli. A jak dlouhá je doba od podání žádosti do příchodu dítěte do rodiny? Podle našich hostů zhruba jeden rok. A pozor – nejedná se o osvojení.

Pěstounství

Nemůže-li o dítě osobně pečovat žádný z biologických rodičů ani poručník, může soud svěřit dítě do pěstounské péče.

Pěstounskou péči dělíme na:
  • Pěstounskou péči na přechodnou dobu

  • Dlouhodobou pěstounskou péči (příbuzenskou i nepříbuzenskou)

Co je důležité:

Dle nového občanského zákoníku soud zpravidla umístí dítě do péče pěstounů na dobu, po kterou trvá rodičům překážka v osobní péči o dítě s tím, že rodič může kdykoli požádat soud o vrácení dítěte zpět do své osobní péče.

Proto i takzvaná klasická dlouhodobá pěstounská péče může mít jen dočasné trvání. Pokud však biologický rodič zájem neprojeví, trvá dlouhodobá pěstounská péče do 18 let věku svěřeného dítěte. S tím musí pěstoun počítat.

Dítě má právo na řádnou péči v pěstounské rodině

Pěstoun při výchově svěřeného dítěte vykonává přiměřeně povinnosti a práva rodičů. Je povinen a oprávněn rozhodovat jen o běžných záležitostech dítěte a v těchto záležitostech také rozhodovat. Spravuje také jmění dítěte. Pěstounskou péči kontroluje místně příslušný orgán sociálně právní ochrany dětí, kterému podává zprávu každých půl roku doprovázející pomáhající organizace.

Kontakt s biologickými rodiči a dalšími osobami blízkými

Biologičtí rodiče mají právo se se svými dětmi osobně a pravidelně stýkat a mají právo i na informace o dítěti.

Nezisková organizace Amalthea

V našem kraji pěstounům pomáhá například nezisková organizace Amalthea. Doprovází rodiny v náhradní rodinné péči v obtížných a krizových situacích, napomáhá rodině v období přijetí dítěte do náhradní rodiny a zvyšuje odbornost náhradních rodičů v péči o dítě.

autor: jsl
Spustit audio