Polička odkládá modernizaci náměstí Bohuslava Martinů, vyšla by příliš draho

19. říjen 2023 06:22

Polička odkládá kvůli nákladnosti modernizaci náměstí Bohuslava Martinů. Jeho nová podoba má připomínat právě skladatele, poličského rodáka. Náklady se ale během přípravy zdvojnásobily, proto radnice čeká na vypsání dotace.

„Je to pěkný projekt, který se lidem líbí, má podporu zastupitelů. Jenže bez dotace to není v našich silách. Původně jsme počítali, že cena bude poloviční. Nakonec rozpočet byl tak šílený, že to sami nezvládneme. Je to kolem 55 milionů korun,“ řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS).

Původní náklady před několika lety dosahovaly asi 25 milionů korun. Už v té době radnice předpokládala, že práce provede na dvě etapy. V lednu ministerstvo pro místní rozvoj patrně vypíše dotační program, v němž poličská radnice podle starosty o dotaci požádá.

Náměstí s příběhem

„Pokud uspějeme, můžeme stavět. Pokud ne, stavět nebudeme. Panuje většinový názor udělat to v plném rozsahu. Když to nedopadne, pak máme dvě možnosti, investici odložit, nebo ji realizovat v menší podobě, což mě osobně by nevadilo,“ řekl Martinů.

Náměstí je u kostela svatého Jakuba, kde skladatelův otec dělal pověžného. Chlapec tam s rodinou bydlel v malé světnici nahoře ve věži kostela. Architekti navrhli do obnovy náměstí i zakomponování skladatelova příběhu. Socha ho má zobrazit jako malého chlapce, který běží s housličkami domů.

Z fontány by měla voda téct potůčkem až do Riegrovy ulice. Voda připomíná jedno z nejznámějších děl Bohuslava Martinů, Otvírání studánek. V architektonickém návrhu je také výsadba 33 stromů, amfiteátr, místa pro piknik či kulturní akce a kašna.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související