Pikantní mexická polévka, kterou uvaříte raz dva. Tenhle zázrak vám vynahradí celý vydatný oběd
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ!
V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách.
Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
Suroviny:
200 g mletého masa , 2 cibule, 1 plechovka fazolí, 2 plechovky loupaných krájených rajčat,1 zelená paprika, česnek, 750 ml zeleninového vývaru, smetanový sýr Philadelphia, kayenský pepř, 1 svazek jemně nakrájené petrželky
Postup:
Na rozpálené pánvičce pozvolna na oleji opečte mleté maso s drobně pokrájenou cibulkou a ochuťte solí a kayenským pepřem. Postupně přidejte pokrájenou papriku, česnek, propláchnuté fazole bez nálevu, loupaná rajčata a zeleninový vývar. Pozvolna vařte přibližně 10 minut.
Jednu polovinu sýru Philadelphia postupně vmíchejte do polévky, až se zcela rozpustí.
Dochuťte podle vlastní chuti kayenským pepřem, případně špetkou soli. Podávejte s kopečkem sýra Philadelphia, čerstvou petrželkou a pokrájenou bagetou.
Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete si do polévky ještě přidat feferonku nakrájenou na nudličky.
Související
-
Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Neexistuje žádný pevně daný recept, zkuste ji s rýží
Mezi obvyklé ingredience na italskou zeleninovou polévku minestrone patří rajčata, fazole, cibule, celer, mrkev a další zelenina. Neexistuje ale žádný pevně daný recept.
-
Babičky a prababičky dobře věděly, že je polévka grunt. Zkuste si udělat kapustičkovou s dvouzrnkou
V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
-
Polévka je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou. Receptů je nespočet, vraťte se k těm od babiček
V průběhu let se mění názory odborníků na potraviny. Některé doporučované jsou dnes diskutabilní. Jedním z mála jídel, které stále vévodí zdravému jídelníčku, jsou polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.