Piškotová roláda s jahodami
Potřebujete: Na těsto 4 bílky 100 g cukru 6 žloutků 80 g hrubé pšeničné mouky 2 lžíce potravinářského škrobu Na plnění 500 g jahod 6 listů bílé želatiny 300 g jogurtu s obsahem 1,5% tuku 100 g cukru 1 lžička pomerančového likéru trochu citrónové šťávy 1 špetka soli 200 g smetan Kromě toho trochu moučkového cukru na poprášení
Postup:
Pečící troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Bílky šleháme dotuha a zároveň do nich zašleháme polovinu cukru. Žloutky šleháme se zbylým cukrem až vznikne světlý krém. Bílkový sníh vložíme na žloutkový krém. Mouku smícháme se škrobem, prosejeme na bílkový sníh a vše měchačkou a opatrně vmícháme do žloutkového krému.
Plech vyložíme pergamenovým papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme. Těsto pečeme asi 5 minut.Upečený piškotový plát sesuneme na ubrousek a stáhneme opatrně pergamenový papír. Piškot pokryjeme vlhkým ubrouskem a necháme vychladnout.
Jahody pro plnění omyjeme, očistíme a rozčtvrtíme. Želatinu necháme nabobtnat asi 10 minut ve studené vodě, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve 2 lžících teplé vody.Jogurt utřeme s cukrem, likérem, citrónovou šťávou a se solí.Přimícháme rozpuštěnou želatinu. Smetanu ušleháme dotuha a opatrně zamícháme do jogurtového krému.
Z piškotu odstraníme ubrousek. Na plát natřeme jogurtovo-smetanový krém a na něj rovnoměrně poklademe jahody. Piškotový plát opatrně zavineme pomocí ubrousku.
Piškotovou roládu zabalíme do pergamenového papíru a vložíme do chladničky asi na 60 minut, aby utuhla. Před podáváním ji trochu posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.