Po stopách parašutistů. Rozjela se vlna vzpomínek na 80 let od heydrichiády

29. prosinec 2021

Tohle výročí si žádá velkou pozornost. Strůjci atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha se na území Protektorátu Čechy a Morava pohybovali už od konce roku 1941.

Svůj plán splnili na jaře následujícího roku. Velká část odbojové činnosti se odehrávala na území dnešního Pardubického kraje.

„Domníváme se, že je dobré připomínat nejenom pozitivní výročí, ale taky ta do jisté míry negativní. Zaměřili jsme se na období útlaku heydrichiády od září 1941 do poprav na Zámečku v létě 1942. Veřejnost události zná často spíš útržkovitě. Pro zahájení připomínkových akcí jsme úmyslně zvolili 29. prosinec. Spolupracujeme s Památníkem Lidice anebo Československou obcí legionářskou,“ říká hejtman Martin Netolický.

Půlroční připomínka

Hned první den výročního projektu projela Pardubickým a Středočeským krajem historická vojenská technika. „Pohybovala se místy paradesantních výsadků až do oblasti Poděbrad a skončila v Nehvizdech, tedy stejně jako Anthropoid. Vzniká nový dokumentární film. Všechno by mělo vyvrcholit v den výročí vypálení Ležáků. Na 24. června chystáme pietní akt a komponovaný večer.“

Hejtman Martin Netolický v roli Josefa Kuchaře

Celým obdobím od seskoků až po popravy provází speciální logo a hlavně speciální web. „Jde o informační web pro lidi, kteří nechtějí listovat v encyklopediích anebo vyhledávat na internetu nejrůznější články. Tento zdroj je kvalitní,“ podotýká hejtman. Zájemci na stránkách najdou i kalendář jednotlivých akcí.

Umělecký otisk

V sále Jana Kašpara na krajském úřadu běží výstava asi třiceti obrazů akademické malířky Zdenky Landové. Autorka je věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Díla patří do rozsáhlého cyklu 150 děl z poloviny 60. let minulého století.

Rodina Zdenky Landové na jaře 1942 ve svém domě ukrývala nadporučíka Adolfa Opálku. Proto měla k tématu blízko. Na výstavě jsou obrazy se vztahem k působení paraskupiny Silver A na Pardubicku a tragédii osady Ležáky. Lidé je uvidí vůbec poprvé. „Pracujeme na tom, aby celý cyklus včetně pracovních podkladů a deníků získal knižní podobu. Jde o jeden z velkých projektů k 80. výročí heydrichiády,“ dodává ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.

Tři paravýsadky seskočily do okupovaného Československa 29. prosince 1941 před třetí hodinou ráno. Šlo o Anthropoid, Silver A a Silver B. Skupinám se povedlo propojit Londýn s domácím odbojem. Příslušníci Anthropoidu Gabčík a Kubiš následně uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Hlavně činnost Silveru A byla výrazně spojená s Pardubickem.

Spustit audio

Související