Počítat a psát dovedou, látce ale často nerozumí. V Pardubicích chodí do škol a školek 400 cizinců

7. únor 2020 13:15

V pardubických školách čím dál častěji zní mongolština, vietnamština nebo ukrajinština a v lepším případě pak lámaná čeština. Dětí cizích národností ve školách přibývá a jen za posledních pět let stoupl jejich počet na dvojnásobek. Mnohé ale často nejsou jazykově vybavené a učitelům to může komplikovat výuku.

„Na začátku jsme měli opravdu problém se třemi dětmi, které vůbec nekomunikovaly, nerozuměly. Nakonec se to zredukovalo a jenom dva žáci nerozumí úplně,“ říká učitelka Dana Lambertová, která má ve třídě celkem sedm prvňáčků cizí národnosti. Jsou z Vietnamu, Mongolska, Ukrajiny, Finska i Španělska.

„Bohužel dvě moc nerozumí tomu, co čtou a píšou, tam to musíme vysvětlovat obrázkama. Ale je to individuální, k těm dětem musím přistupovat individuálně. Pro učitele je to zátěž i na přípravu, musím se rozmyslet co říct, co dovysvětlit,“ dodává učitelka.

Čtěte také

Problém s jazykovými bariérami se škola snaží řešit a dětem, které česky pořádně neumí, nabízí doučování, říká ředitel základní školy Bratranců Veverkových Leoš Šebela: „Máme ve škole více než třicet cizinců a chceme, aby se co nejdříve začlenili do kolektivu dětí a běžného života. Nechceme, aby tu děti jen seděly a koukaly a byly tu zbytečně.“

Doučování dětí z rodin cizinců zajištují další 4 školy a dostávají na to peníze od magistrátu. „V loňském roce jsme zahájili náš projekt na pěti základních školách, kde je nejvyšší počet dětí cizinců z třetích zemí na podporu odměn pedagogů, kteří se věnují výuce českého jazyka a doučování nad rámec standardní výuky,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).   

Čeština v mateřské škole

Peníze na to město dostalo od ministerstva vnitra, teď magistrát žádá o další dotaci na program na doučování dětí cizinců a jazykové kurzy češtiny plánuje rozšířit i na tři mateřské školy. Učitelka Dana Lambertová je připravená se zapojit: „Probíráme názvy pracovních pomůcek, aby věděly, když po nich chci, že mají vzít pastelky a malovat.“

Podle informací radnice navštěvuje aktuálně základní a mateřské školy přibližně 400 dětí cizích národností.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související