Pod tvrdou slupkou pylového zrnka se ukrývá přírodní multivitamín. Jak ho dostat do těla?

13. listopad 2023

Pyl je blahodárná látka, která posiluje imunitní systém nejen včel, ale i lidí. Obsahuje velké množství bílkovin, aminokyselin, minerálů, vitaminů a enzymů. Působí jako prevence před nemocemi, uplatní se při léčení celkové vyčerpanosti organismu. Jak ale pylová zrnka dostat do těla a ještě si pochutnat?

„Celý potenciál pylu využijete jen v případě, kdy máte pyl fermentovaný. Pylová zrnka mají totiž tvrdou slupku podobně jako ořechy. A když je sníte se slupkou, projdou v neporušeném stavu zase ven. A to nechceme. Proto když si koupíte sušený pyl třeba v prodejně zdravé výživy, je potřeba ho dát na týden do medu, aby se skořápka rozpustila nebo aspoň do jogurtu,“ vysvětluje pardubický včelař Evžen Báchor.

Včely sní až 60 kilogramů pylu za rok

„Včelky mají rousky obalené pylem. Přiletí do úlu, nejdřív rozpustí pyl svými slinami, což jsou v podstatě enzymy a pak udusají pyl do buňky, podobně jako my tlačíme zelí do hrnce. Slupky se tímto způsobem rozbijou a včely se tak dostanou k jádru. A v takovém stavu už to není obyčejný pyl, ale včelí chléb. Včely z toho žijí. My máme maso a vajíčka, včely mají pyl,“ popisuje Evžen Báchor.

Jak chutná med smíchaný s pylem? A který med je zdravější? Ten tmavý lesní nebo světlý květový? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související