Pomezí: Sbor, kde kralují děti

29. duben 2016

Sbor dobrovolných hasičů Pomezí má více mladých hasičů než dospělých. A také asi nejvíc sportovních družstev na celém Svitavsku. Na vavřínech ale hasiči neusnuli.

SDH Pomezí má 115 hasičů, z toho 57 dospělých a 58 dětí. Pomezští hasiči jsou známí hlavně díky požárnímu sportu. Na cvičišti, které si vybudovali vlastníma rukama, trénují dvě družstva mužů, družstvo žen, dvě družstva dorostenců a dorostenek. Kategorie starších žáků má také dvě družstva, stejně jako mladší žáci. Svoje děti si sbor hýčká.

Historie stále před očima

Sbor dobrovolných hasičů Pomezí byl založen před 130 lety, přesně 20. června 1886. Sídlí v objektu, který má ještě starší historii, i když tak na první pohled, díky přestavbám, nepůsobí. Před dvěma lety si hasiči ke zbrojnici přistavěli ještě kapličku, jako důstojné místo pro sochu patrona hasičů, sv. Floriána.


SDH Pomezí
Počet obyvatel: 1200
Počet členů: 115 (43 mužů, 14 žen, 58 dětí)
Rok založení SDH: 1886
Kategorie Jednotky požární ochrany: JPO III

Historii sboru si hasiči připomínají v celé zbrojnici. V jejím vestibulu najdete mramorovou desku, věnovanou bratrům hasičům, kteří se nevrátili z fronty první světové války. Je do ní vytesaných 14 jmen. „Z pohledu historie je pak pro sbor důležitý rok 1928, kdy byl v obci postavený vodovod s šedesátkou hydrantů,“ vysvětluje starosta sboru Jiří Dočekal. „V roce 1957 se v našich kronikách objevuje první zápis o práci s mládeží.“

Přivezli i superpohár

Mladí hasiči z Pomezí jsou pyšní na rok 2014. „Plameňáci na Superpoháru hejtmana Pardubického kraje v Letohradě sežehli všechny soupeře a domů přivezli zlato“, uvádí vedoucí mládeže Václav Štaud. „Účast na krajském kole hry Plamen je v posledních letech pro naše mladé hasiče pravidelnou samozřejmostí.“ V Pomezí mají mladí hasiči i svoji „domácí“ soutěž, první květnovou sobotu je to závod okresní ligy Svitavska v požárních útocích.

Vzorem pro ty nejmenší hasiče z Pomezí je určitě Josef Jukl, vicemistr dorostenecké kategorie ve dvojboji z roku 2013. Ani pro dorostence sportovní sezóna nekončí okresními koly. Na kontě mají tři ligová vítězství. Sportovní družstvo žen zahájilo svou činnost teprve v roce 2014. Hasičky jsou přesto už vítězkami několika závodů Okresní ligy Svitavska a především dokázaly v roce 2015 vyhrát okrskovou soutěž v Květné.

Jízda historických hasičských vozidel v Pomezí  1.7.2015

Barvy Pomezí také hájí dva mužské sportovní kolektivy. „V posledních dvou letech jsme v konečném ligovém pořadí na medailových pozicích,“ dodává velitel hasičů Petr Janda. „V roce 2014 to bylo druhé místo, loni jsme byli třetí. A výkon jsme podali i na Superpoháru hejtmana Pardubického kraje ve Štěpánově u Skutče, kde jsme reprezentovali okres Svitavy a skončili na třetím místě.

Hasili i bývalou hasičskou zbrojnici

SDH Pomezí má výjezdovou jednotku kategorie JPO III, tvoří ji 22 hasičů. Nejen při zásazích spolupracuje se členy týmu HZS Polička nebo HZS Svitavy. „Často jsme se viděli hlavně vloni v létě, během dvou měsíců jsme měli kvůli horkému počasí deset výjezdů. Zasahovali jsme u požárů strniště, lesa, pole i zemědělské usedlosti v Pomezí,“ vysvětluje velitel zásahové jednotky Petr Janda.

Ke kuriózním zásahům patří i letošní březnový výjezd k objektu, postaveném na místě někdejší hasičské zbrojnice (Pomezí mělo kdysi dva hasičské sbory). „Naše jednotka po příjezdu na místo události zahájila likvidaci požáru střechy a druhého nadzemního podlaží pomocí dýchacích přístrojů a několika proudů,“ vysvětluje velitel Petr Janda. „Po uhašení požáru jsme museli střešní krytinu a podlahu mezi prvním a druhým nadzemním podlažím rozebrat. Majiteli jsme pomohli poškozenou střechu pak zakrýt plachtou. Zásah trval přes osm hodin.“

Letošní téma číslo jedna: oslavy

Hasiči z Pomezí si v současné době nechávají renovovat historickou požární stříkačku PS-8 z padesátých let minulého století. Musí být totiž připravená na letošní oslavy 130. výročí založení sboru, stejně jako dopravního automobil UAB TV 12 F, z roku 1974.

Hasiči v Pomezí budou výročí slavit 16. července 2016. „V deset hodin dopoledne se bude konat mše v místním kostele sv. Jiří,“ přibližuje hasič Václav Štaud. „Ve třináct hodin naši malí hasiči na hřišti u horní školy předvedou, co dokážou a při oslavách nebude chybět ani historická technika, nejen ta naše. Hasiči z Lubné přivezou například starou koňskou hasičskou stříkačku.

Dobrovolné hasiče z Pomezí můžete až do pátku 6. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI POMEZI na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.