Populární parní vlak překročí hranice. Patří mu prázdninové soboty

20. květen 2022

Tradice drží. I letos v létě se můžete vydat na některou z nostalgických jízd po kolejích. Králický Sněžník vyrazí skoro každou prázdninovou sobotu na trasu z Ústí nad Orlicí do Hanušovic a zpět.

Pardubický kraj chystá projížďky ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku. „První sobotu v červenci a srpnu bude dokonce speciální jízda z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Můžete se projít třeba na zámek anebo vystoupit v Mladějově na Moravě, kde bude připravená úzkokolejka. Přestoupíte tedy z velkého vlaku na malý vlak. Zpátky vás samozřejmě odvezeme,“ ujišťuje šéf muzea Michal Bednář.

Mezinárodní bonbónek

Opravdovou perličkou letních cest má být jízda vlaku do Polska. „S velkým úspěchem jsme ji vyzkoušeli loni na podzim. Měli bychom to zopakovat poslední červnovou a první zářijovou sobotu. Vlak pojede z Ústí nad Orlicí až do Slezské Javořiny v Dolnoslezském vojvodství, kde je velké železniční muzeum. Do soupravy zařadíme i služební vůz, který přepraví pár případných jízdních kol. Zároveň poslouží jako bufetový.“

Michal Bednář byl hostem ranního vysílání

Muzeum starých strojů v Žamberku má zatím pořád otevřeno jenom po telefonickém objednání. „Pravidelně budeme moci otevřít po dokončení rekonstrukce. Už nebude potřeba se na prohlídky objednávat. Snad příští rok na podzim,“ doufá Bednář.

Šanci k návštěvě skýtají pravidelné dny otevřených dveří. Jarní bude v sobotu 21. května. „Na otevření máme nachystanou novou expozici zpracování dřeva. Chystáme i expozici textilnictví. Na podzim budeme mít otevřeno 17. září. V tento den bude možné přijet do muzea velkou parní lokomotivou. Vlaky vypravíme minimálně ze dvou směrů.

Další muzeum

Bednář dál sní o vybudování regionálního železničního muzea v Dolní Lipce. „V bývalém lokomotivním depu máme zázemí pro naše parní vlaky. Chtěli bychom pro návštěvníky zmapovat, jak se historicky udržovaly a provozovaly lokomotivy. Dochovala se původní vodárna a točna. Rádi bychom to zrenovovali. Půjde o takovou časovou kapsli, kde se budete cítit jako v tom 19. století.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související