Práce snů může ztroskotat na ledabylém životopise. Co tam patří a co ne?

6. březen 2023

Ženy nad 55 let se na trhu práce uplatňují velmi špatně. Podle personalistky Světlany Pozníkové zaměstnavatelé podléhají předsudkům o tom, že takové ženy už nemají dynamický přístup k IT technologiím, a podobně. Přitom právě lidé ve vyšším věku mohou být pro firmu velkým přínosem. Mají totiž zkušenosti a nadhled, který třicátníkům logicky chybí.

Další kategorií žen, pro které je složitější nastartovat znovu kariéru, jsou ženy po rodičovské dovolené, které mnohdy hledají ztracené profesní sebevědomí. Pro všechny bez rozdílu je ale podmínkou přijetí dobře napsaný životopis.

Rozhodnout může hrubka nebo lež

I zdánlivé drobnosti v životopise mohou sehrát velkou roli v tom, jestli budete přijati k následnému pohovoru, nebo ne. Je to vstupní doklad do společnosti.

„Ženy se mě často ptají, zda tam mají psát dobu své rodičovské dovolené. Jestli to není pro zaměstnavatele negativní informace, která by mohla ovlivnit jejich přijetí? Nezačínejte s tím, že jste právě skončily rodičovskou dovolenou. Dejte to níže, ale rozhodně uveďte. Na následném pohovoru se personalista stejně dozví pravdu a vy z toho pak nevyjdete seriózně,“ varuje personalistka a pokračuje:

„Při hodnocení máme jako personalisti na jeden životopis čas zhruba třicet vteřin. Pokud ho uchazeč zpracuje stručně a přehledně, má šanci. Stačí jedna úderná stránka. Napište tam, co umíte, v čem jste dobří. Na druhou stranu už se dnes nepíše, že rádi lyžujete nebo plavete. Pokud jste ovšem v mrazivé noci vyšplhali na Sněžku nebo uběhli maraton, do životopisu to napište.

Rozhodnout o nepřijetí může i hrubka. Stává se, že uchazeči mají problém s češtinou a hrubky v textu ukazují na to, že si se sestavením životopisu nedali moc práce. Takové životopisy rovnou odkládám na kupičku, která uchazeče vyřazuje ze hry,“ říká personalistka Pozníková.

Práce v kanceláři stačit nemusí

Technické profese patří mezi nejvíc vyhledávané. Naopak nejmenší poptávka je po administrativních pracovnicích. Ženy mají podle personalistky Pozníkové největší zájem o práci v kanceláři, ať už na pozici sekretářky, účetní, marketingové pracovnice nebo personalistky. Taková místa jsou ale většinou obsazená.

Existují ale desítky dalších povolání, o kterých některé ženy sní, ale neodváží se je zrealizovat. Bojí se začít podnikat, mají strach z nejistoty.

„Právě ženy po mateřské ztrácejí sebevědomí. Tvrdí, že neumí po pěti letech strávených doma ani pořádně mluvit, mají strach z toho, jak nástup do práce zvládnou. My je naučíme znovu komunikovat, tím získají sebevědomí. Poradíme, jak a kde svoje dovednosti nabídnout a prodat zaměstnavateli,“ popisuje svou práci pardubická rozvojová koučka Marcela Hlaváčková, která s odbornicí na marketing Janou Rosenbergerovou a personalistkou Světlanou Pozníkovou založila pro ženy po rodičovské dovolené společnost Vedeme k úspěchu.

Spustit audio

Související