Pravé močáky

Na přípravu kvašáků se používají větší okurky než při nakládání do octového nálevu

Močák se narozdíl od kvašáku při nakládání nepropichuje a při jídle pak z něj vystříkne šťáva. Pokud se okurka nepropíchá, nebude unikat vznikající kysličník uhličitý a okurka pak bude prskat. Pokud máte tuhle variantu raději, vyzkoušejte tenhle recept.

Suroviny:

  • 1 l vody
  • 30 g soli
  • 5 kostek cukru
  • višňové nebo vinné listy
  • kopr

Okurky a vinné listy omyjeme, vodu se solí a cukrem svaříme a necháme nálev vychladnout. Do čisté sklenice vkládáme okurky a proložíme je višňovým nebo vinným listím. Na takto připravené okurky nalijeme vlažný nálev a přikryjeme a sklenici zatížíme. Po 4 dnech konzumujeme. Močáky vydrží 10 dnů.