Pravé znojemské okurky

Potřebujete:Nálev: 6,5l vody 1,75l octa 70dkg cukru 21dkg soli Dále do každé sklenice potřebujeme: 1-5 kuliček nového koření, ½ lžičky hořčičného semínka, květenství kopru, 5 kroužků cibule, 6 plátků mrkve, 3-4 plátky křenu

Postup:
Nálev uvedeme do varu a odstavíme. Na dno každé sklenice dáme zeleninu a koření, na to naskládáme okurky a zalijeme vlažným lákem. Zavíčkujeme a sterilujeme 15-20 minut při 80°C.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.