Přesolili jste polévku, rozvařili knedlíky a omáčka se srazila?

13. únor 2015

Každý horor v kuchyni se dá vyřešit. Nebo skoro každý. Jak nám řekla v Radioporadně zkušená kuchařka Alena Černá.

Do studia jsme na chvíli nastěhovali její pohodovou kuchyni a tady je pár tipů, jak zabránit katastrofám při vaření.

Jak na přesolenou polévku?

Ředit jídlo vodou by měla být až ta poslední věc. Voda sůl rozkládá pomaleji než ostatní chutě. Pokud to jde, sáhněte raději po mléce nebo smetaně.

Mírně přesolenou polévku nebo omáčku napraví brambor. Oloupaný kousek nechte v hrnci povařit. Podobně zafunguje i kůrka od chleba, vaječný bílek nebo mrkev. Vše krátce povařte a pokuste se vylovit z hrnce. V případě, že je jídlo hodně přesolené, nemusí tyto rady zafungovat.

Na přesolený pokrm vyzkoušejte pár kapek citronu, ale v žádném případě nenahrazujte octem.

Naše babičky zkoušely nepodařenou polévku či omáčku zachránit cukrem, který si položíte na lžičku a ponoříte do jídla. Když z cukru vznikne kašička, vyndejte jej ven. Staré kuchařky radí, že výborně funguje i ponořená stříbrná lžička, která vstřebává nechtěné a přehnané chutě.

Jak na hladkou omáčku?

Sraženou omáčku zkuste napravit špetkou kypřícího prášku, lžičkou studené vody či smetany nebo celý kastrol ponořte do studené vody a metličkou dobře rozmíchejte.

Omáčky a guláš výborně zahustí najemno nastrouhaná brambora. I chleba vám pomůže guláš zahustit, kůrka mu zase dodá příjemnou barvu. V obou případech je nutné vše dobře hlídat, protože takto zahuštěný pokrm se rád připaluje.

Výraznější chuť dodají vaší omáčce švestková povidla nebo šťáva z rybízu. Dokonalý šmak získáte, když do jídla přidáte sušenou nebo osmaženou cibulku posypanou cukrem, který na ní zkaramelizuje.

Domácí knedlík

K dobré omáčce patří domácí knedlík. Často se stane, že se začne lepit na dno hrnce. Stačí knedlík zatěžkat talířkem nebo dřevěným prkénkem. Aby se knedlík nerozvařil, přidejte do vody trochu hladké mouky.

Když maso nechce změknout

Někdy se stane, že maso vaříme hodiny a hodiny a stále je tvrdé jako podrážka. Odborníci radí přidat lžičku prášku do pečiva, ocet nebo jedlou sodu. Každá tato ingredience dokáže proměnit maso v poživatelnou pochoutku.

Dobře zafunguje i panák čistého alkoholu jako je slivovice nebo vodka. Můžete zkusit i pivo nebo červené víno. Kromě měkkého pokrmu, získáte i krásně voňavý oběd či večeři. Alkohol se vždy vyvaří, proto se nemusíte bát servírovat jídlo dětem.

Jak zachránit připálené jídlo?

Jídlo po připálení získá nepříjemnou hořkou pachuť. Při této katastrofě pomůže mrkev, korková zátka nebo krajíc chleba. Vše přendejte do čistého hrnce a povařte s pohlcovačem pachu, který pak vyhoďte. U této záchrany záleží na míře připálení. U korku dávejte pozor, aby se do jídla nerozdrobil. Lepší je použít sítko na koření nebo bavlněný hadřík.

Naše babičky radí připálené jídlo vyklopit do nádoby, která se přikryje mokrou utěrkou. Po několika minutách utěrku vyměníme a opakujeme tak dlouho, až zápach zmizí.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.