Projděte se lipovou alejí v Hrušové

19. červenec 2020

Náves v Hrušové zdobí lipová alej a malebné statky stavěné z opuky. Vesnice ležící na frekventované silnici mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem má ale navíc jednu zajímavost - kapli postavenou za výhru v loterii. 

Hrušovská kaple Nejsvětější trojice stojí uprostřed protáhlé návsi naproti bývalé rychtě. O její výstavbu se zasloužil jeden místní sedlák, který léta neúspěšně sázel čísla do jakési rakousko-uherské loterie. Čísla tipoval podle toho, jak je vytáhl z plátěného pytlíku s očíslovanými kuličkami. Letitý neúspěch ho přivedl k rozhodnutí se sázením skoncovat a pytlík vyhodil oknem do zahrady. Po čase ho ale našly sousedovy děti, přinesly mu ho a s ním i několik očíslovaných kuliček. Ještě jednou tedy vsadil. A vyhrál!

Šťastný sedlák věnoval polovinu výhry na stavbu kamenné kapličky, neb Hrušová měla do té doby jen kapli prostou dřevěnou. Tolik praví legenda.

Kaple Nejsvětější Trojice v Hrušové

Kaple měla také hodiny, jejichž starobylý stroj se musel denodenně natahovat. Bohužel došlo k jejich ztrátě, když je jeden z místních mecenášů dal před lety opravit, záhy zemřel a vzácný hodinový stroj zůstal neznámo kde. 

Za zmínku jistě stojí i vybavení kaple, postranní oltář s vyobrazením sv. panny Marie Knířovské, ozdobné lampy u lavic, nebo prastaré bohužel nefunkční harmonium.

Interiér kaple Nejsvětější Trojice v Hrušové u Vysokého Mýta

Vesnice bez sedláků

Přestože je náves lemovaná krásnými opukovými statky, ze starých selských rodů ve vesnici nezůstal téměř žádný. Po roce 48 jim byly zabrány a sedláci se museli stěhovat za prací jinam. Takový byl osud i rodiny Minksů, ze statku na samém kraji vesnice naproti obecnímu úřadu. Po revoluci v 89 byl sice statek Minksom vrácen, ale v rodině už nebyl nikdo, kdo by uměl a chtěl hospodařit.

Statek na kraji Hrušové už zase zdobí vstup do vesnice

Minksův statek měnil majitele a dlouhá léta chátral, až ho koupili lidé, kteří se rozhodli ho opravit v co možná nejpůvodnější podobě. Hospodařit už nebudou, ale koně v ohradách i maštali někdejší sedlácký život přece jen připomínají. 

Spustit audio

Související