Výlet ze Štimberka do Dolního Újezdu

14. červen 2020

Počátek léta je ideální dobou pro výšlap v okolí Poříčí a Dolního Újezdu. V mírně zvlněném terénu si kondici  můžou vylepšit všichni, kteří ji během koronavirové krize ztratili.

Přímo v Poříčí začíná naučná stezka, která obsahuje 10 zastavení s tabulemi přibližujícími zdejší přírodu i historii kraje. Vede mírně zvlněnou krajinou od kulturního domu v Poříčí na vrch Štimberk, kde je upravená vyhlídka s panoramatickou mapou. 

V Poříčí ve svahu za řekou Desnou je možné vidět zrekonstruovaný kamenný sklep z konce 19. století. Dříve patřil k nedalekému řeznictví a fungoval jako přirozená lednice. Obec Poříčí ho před několika lety proměnila v neobvyklou turistickou atrakci, nad sklepem vybudovala vyhlídku a uvnitř umístila výstavu historických fotografií.

V centru Poříčí lze navštívit zrekonstruovaný sklep, kde se dříve chladilo maso z nedalekého řeznictví

Turisté znavení pochodem z Poříčí do Dolního Újezdu se mohou zastavit a občerstvit v hospodě U Koruny. Tento zájezdní hostinec fungoval pro formany na sklářské stezce už v roce 1642. Současný majitel Jan Jílek ho nejen zachránil od devastace, ale uchoval i jeho Genius loci. Zvídavé návštěvníky rád provede a to nejen zrekonstruovaným sálem a lokálem, ale i bývalými konírnami.

Sál hospody U Koruny musel zažít stovky tancovaček

Regionální muzeum vesnice

Jak se žilo na vesnici v devatenáctém století? Takový obrázek získají zájemci, navštíví-li Regionální muzeum vesnice v Dolním Újezdu. Kromě zemědělské techniky, nářadí a nástrojů je možné vidět i typickou světnici s tradičním vybavením, nebo černou kuchyni. 

Čtěte také

Nechybí kroje, svaté obrázky na stěnách, nebo staré zpěvníky. Bývalá chodba statku Vodehnalových připomíná na několika informačních panelech  historii obce Dolní Újezd včetně významných osobností. Zvláště se věnuje selskému povstání na Litomyšlsku v roce 1680.
V bývalých sýpkách statku je představeno zpracování lnu a další řemesla - sedlář, krejčí, švec, holič a knihař. Ve druhé velké místnosti  jsou vystaveny exponáty paleontologických a archeologických nálezů, menší zemědělské stroje a nejstarší hasicí technika.

Spustit audio

Související

  • Chatrčníci z Budislavi

    Budislav byla až do války známá svými pískovcovými a žulovými lomy. Kámen zajišťoval mnoha lidem těžký, ale jistý výdělek. Po válce část obyvatel odešla za snadnějš...

  • Bílá paní na Rychmburku

    Při rekonstrukci jednoho portálu na hradě se našly lidské kosti. Možná je něco pravdivého na legendě, která se pod Rychmburkem vypráví. Jeden z majitelů panství Jar...

  • Jevíčko: moravské město ve východních Čechách

    Léčebna tuberkulózy v Jevíčku letos slaví sto let. Zatímco dříve to byla pro mnohé poslední cesta, dnes sem jezdí návštěvníci obdivovat krásu historických budov i p...