Proslula svými koláčky, ale nebojí se experimentů. Proto pekařku z Živanic práce stále baví

24. listopad 2022

Cukrářka a pekařka Věra Hroudová je v Živanicích na Bohdanečsku proslulá svými svatebními koláčky, kynutými buchtami a medovníkem. Cukrařinu provozuje už dvanáct let. Ale rozhodně se nespokojí jen s osvědčenými výrobky. I proto ji tahle práce stále baví.

Lidé si do výrobny v Živanicích jezdí pro kynuté koláčky, buchty, šneky, ale i speciální dorty na objednávku. S jejími zákusky se můžete setkat v mnoha kavárnách, cukrárnách a obchodech ve východních Čechách. Žhavou novinkou Věry Hroudové jsou nanukové dezerty a čokoládové bábovky.

Usměvavá Věra Hroudová peče s radostí a láskou

„O těch nanucích se mi dokonce zdálo. Měla jsem jasnou představu, jak by měly vypadat. Tak jsem se do nich pustila a lidem chutnají. Uvnitř je čokoládová nebo tvarohová náplň. Mám z toho obrovskou radost. Podobné je to s čokoládovými bábovkami. Nejkrásnější je, když je vyndávám z forem. To si připadám jako malá holka na písku, když se jí povede bábovička,“ usmívá se cukrářka Věra Hroudová.

K cukrařině ji „dokopal“ syn

Věra Hroudová má tři děti. Před dvanácti lety se rozhodovala, jak naloží se svým profesním životem. I když má zemědělskou školu, v kuchyni ji to vždy bavilo.

„Začínala jsem s medovníkem, hodně jsem ho pekla v rodině a jednou mě syn vybídnul, abych s ním šla do světa. Upekla jsem tedy během jednoho týdne 74 velkých kulatých medovníků a vydala se na svůj první jarmark do Heřmanova Městce. Prodala jsem jich pět! A s hrůzou, že v tom mám peníze, a co s tím, jsem začala obvolávat spoustu kaváren, hotelů a dalších malých živnostníků. Nakonec jsem všechny medovníky prodala a takhle se odstartovala moje kariéra,“ popisuje svoje začátky cukrářka.

Vánočka podle pekařky z Živanic

Věra Hroudová nerada lidem sděluje svoje recepty. Nemá je ani nikde zaznamenané, jen ve své hlavě. Jediný recept, se kterým se ráda podělí, je její osvědčená vánočka.

Ingredience
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 máslo pokojové teploty
  • 8 žloutků
  • 20 dkg cukru krupice
  • půl lžičky soli
  • 10 dkg mandlí nakrájených na kostičky
  • 8 dkg kvasnic

Postup:
Všechny suroviny vložíme do nádoby, na robotu důkladně uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Poté z tohoto množství vytvoříme čtyři vánočky. Potřeme vajíčkem a ještě necháme asi půl hodiny kynout. Poté upečeme do zlatova a upečené ještě potřeme máslem.

Spustit audio

Související