Proslula svými koláčky, ale nebojí se experimentů. Proto pekařku z Živanic práce stále baví
Cukrářka a pekařka Věra Hroudová je v Živanicích na Bohdanečsku proslulá svými svatebními koláčky, kynutými buchtami a medovníkem. Cukrařinu provozuje už dvanáct let. Ale rozhodně se nespokojí jen s osvědčenými výrobky. I proto ji tahle práce stále baví.
Lidé si do výrobny v Živanicích jezdí pro kynuté koláčky, buchty, šneky, ale i speciální dorty na objednávku. S jejími zákusky se můžete setkat v mnoha kavárnách, cukrárnách a obchodech ve východních Čechách. Žhavou novinkou Věry Hroudové jsou nanukové dezerty a čokoládové bábovky.
„O těch nanucích se mi dokonce zdálo. Měla jsem jasnou představu, jak by měly vypadat. Tak jsem se do nich pustila a lidem chutnají. Uvnitř je čokoládová nebo tvarohová náplň. Mám z toho obrovskou radost. Podobné je to s čokoládovými bábovkami. Nejkrásnější je, když je vyndávám z forem. To si připadám jako malá holka na písku, když se jí povede bábovička,“ usmívá se cukrářka Věra Hroudová.
K cukrařině ji „dokopal“ syn
Věra Hroudová má tři děti. Před dvanácti lety se rozhodovala, jak naloží se svým profesním životem. I když má zemědělskou školu, v kuchyni ji to vždy bavilo.
„Začínala jsem s medovníkem, hodně jsem ho pekla v rodině a jednou mě syn vybídnul, abych s ním šla do světa. Upekla jsem tedy během jednoho týdne 74 velkých kulatých medovníků a vydala se na svůj první jarmark do Heřmanova Městce. Prodala jsem jich pět! A s hrůzou, že v tom mám peníze, a co s tím, jsem začala obvolávat spoustu kaváren, hotelů a dalších malých živnostníků. Nakonec jsem všechny medovníky prodala a takhle se odstartovala moje kariéra,“ popisuje svoje začátky cukrářka.
Vánočka podle pekařky z Živanic
Věra Hroudová nerada lidem sděluje svoje recepty. Nemá je ani nikde zaznamenané, jen ve své hlavě. Jediný recept, se kterým se ráda podělí, je její osvědčená vánočka.
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 máslo pokojové teploty
- 8 žloutků
- 20 dkg cukru krupice
- půl lžičky soli
- 10 dkg mandlí nakrájených na kostičky
- 8 dkg kvasnic
Postup:
Všechny suroviny vložíme do nádoby, na robotu důkladně uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Poté z tohoto množství vytvoříme čtyři vánočky. Potřeme vajíčkem a ještě necháme asi půl hodiny kynout. Poté upečeme do zlatova a upečené ještě potřeme máslem.
Související
-
Dřív neprodané zákusky rozdávala, teď do Zaječic jezdí celé Česko
Opustila jistotu stálého zaměstnání a začala podnikat v poctivé cukrařině. V Zaječicích objevila prostory a u nich stánek, kde kromě zákusků začala vyrábět i zmrzlinu.
-
Jak jednoduše na kváskový chleba? Sežeňte si litinový hrnec po babičce
Péct kváskový chleba se dá i v domácích podmínkách. Důležité je vytvořit sálavé teplo a zapařit chleba na počátku pečení. Pekař Tomáš Kroulík poradil jednoduchou fintu.
-
Věneček? Před pár lety skoro sprosté slovo. Dnes to neplatí, tvrdí cukrářka z Chrudimi
Sakrajda, povidloň a mandlový dort low carb s čokoládou a ovocem, tyto zákusky přihlásila chrudimská cukrářka Regína Gauglitz do soutěže Mls Pardubického kraje.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.