První testy přírodních koupališť: Přehrady i rybníky jsou čisté

7. červen 2021 14:24

Začátek léta už je na dohled, a tak hygienici začínají sledovat vodu písnících, přehradách a rybnících na území Pardubického kraje. První testy už jsou hotové a výsledky plavce potěší, většina koupališť je naprosto čistá.

Skoro všechny vodní plochy dopadly na jedničku, takže ideální podmínky, pokud vám tedy nevadí chladnější voda. Je začátek sezóny, navíc dlouho nebylo zrovna horko, takže se sinice a další nečistoty nestačily rozvinout. Čisté jsou písníky na Pardubicku, vodní nádrže Seč a Pastviny nebo třeba Konopáč u Heřmanova Městce.

Kde to není ideální

Mírně horší výsledky měla Rosnička na Svitavsku, kde bylo vyšší množství chlorofylu a nečistot a taky snížená průhlednost vody. Podobné je to na rybníku Dlouhý na Orlickoústecku a Hluboký na Pardubicku. Ani tam ale při koupání žádné velké riziko nehrozí. Tam, kde se čeká, že by se voda mohla kazit, se budou testy opakovat každých 14 dní, na ostatních pak jednou za měsíc.

Sezóna začala i na některých plovárnách. První víkend má za sebou plovárna v Chrudimi a plavat se začalo také ve Slatiňanech. Pardubická Cihelna plánuje start na tento pátek, pokud bude přát počasí. Zavřený zatím zůstává nový koupací biotop v Hlinsku, tam si návštěvníci ještě musí počkat, zahájení sezóny je naplánované až od července, ale zase to bude záviset na počasí.

Spustit audio

Související