Znovuotevřenému Košumberku vládne nový hradní pán

19. květen 2021

Nový kastelán hradu Košumberk Josef Uhlíř nastoupil do funkce v březnu letošního roku, v době, kdy návštěvníci na hrady a zámky nesměli. Vládl tak prázdnému hradu, rozhodně se ale nenudil.

„Dělali jsme úklid a částečnou přestavbu interiéru. Protože se nám začala hroutit jižní stěna a praskat stropy a museli jsme přestěhovat expozici. Jižní hradba se teď opravuje,“ popisuje Josef Uhlíř první problémy, se kterými se musel ve své funkci potýkat.

I když se historii věnuje dlouhé roky, zkušenosti s prací kastelána mnoho nemá: „Nejsou žádné. Přes dvacet roků jsem dělal manuální práci na živnost. Historie je spíš můj koníček. Věnují se tomu, že chodím na výzkumy s archeology. Proto jsem měl k historii, která mě bavila od dětství, blízko.“

Ojíř Uhlíř. Tuto přezdívku si kastelán vysloužil hned od prvních dní. „Tak mi začala říkat bývalá paní kastelánka, protože se jí to rýmovalo. Ojíř byl údajný zakladatel hradu. Paní kastelánka odcházela v dobrém, předala mi materiály, které mi hodně pomohly do začátku a jsme v telefonickém kontaktu,“ popisuje nový kastelán předání funkcí.

Na hradě starší kocour

Každý správný hrad má své strašidlo, Košumberk není výjimkou. „Za doby Jindřicha Slavaty navštívil hrad Kacafírek. A aby přelstil psy, které na něj vypustili, tak na zem hodil kocoura. Psi ho dva dny honili, nakonec úplně zmizeli a kocour nám tam zůstal,“ vypráví Josef Uhlíř.

Co návštěvníci uvidí?

„Samotný hrad je jakoby park, dá se projít zdarma. Lidé se můžu podívat na nádvoří, kde máme i občerstvení. Potom se po lávce dostanete do Hamzova arboreta, kde jsou hrací prvky pro děti. Kupa lidí se chodí jen takto projít a podívat se. Na staré, gotické části hradu máme jednu vyhlídku a na opravené renesanční části je dřevěná vyhlídka na Střemošickou stráň. Dále tam máme muzeum kamenných artefaktů, velkoformátové fotografie Luže nebo část archeologických nálezů z hradu. V místnosti pod purkrabstvím jsou další nálezy i z blízkého okolí,“ vybírá kaselán.

Výstava pokračuje

Ještě za působení bývalé kastelánky Hany Truncové vznikla výstava k 330. výroční úmrtí Marie Maxmiliány Evy Terezie. „Tu chceme nechat do konce prázdnin, protože kvůli koronaviru výstavu vidělo málo lidí. Přes celé léto pak probíhá Košumberské léto.  Co je na programu, zjistí lidé na stránkách hradu a obce,“ láká na aktuální program kastelán.

V květnu je hrad otevřený od středy do neděle mezi 10. a 17. hodinou. Od června už bude zavřeno jen v pondělí.

Spustit audio

Související