Psí škola netrénuje, ale vychovává. Ivana Paštová vede výcvik srdcem

17. březen 2022

Zhruba před 30 lety začala Ivana Paštová chovat psí plemeno beauceron. Tehdejší přístup cvičáků se jí ale nelíbil, a tak si založila vlastní psí školu v Třebechovicích pod Orebem. Zakládá si na etickém výcviku pozitivní metodou a psy trénuje pomocí her.

Výcvik psů by podle trenérky Ivany Paštové měl být příjemný pro obě strany. Proto má pro osvěžení pozornosti psů připravenou čichací zahradu. V ní se psi můžou seznámit s nejrůznějšími materiály od písku až po ovčí rouno. Psi si při čichání odpočinou a můžou se vrátit zpátky k výcviku.

Čtěte také

Speciální aktivita, která se zabývá relaxací psů čichem, se jmenuje Hersenwerk. Do různých hlavolamů vložíme pamlsek nebo jiný předmět se zajímavých pachem. Pes má pak za úkol předmět očichat a případně se dostat k pamlsku.

„Je to hlavně kreativní věc, kdy můžete spoustu věcí pro pejsky vyrobit. Takže kdo umí háčkovat, tak třeba různé háčkované mističky, do kterých si pes čichá. Ale můžou být i plastové. Používají se různé materiály,“ láká k této činnosti Ivana Paštová.

Oční kontakt je důležitý

Povely sedni a lehni nejsou u štěněte důležité. Nejdřív by se páníčci se psy měli naučit navázat oční kontakt. „Když se vzájemně nebudeme dívat do očí, tak nevíte, že komunikuji právě s vámi. A když se na vás podívá pes, můžete mu ukázat nebo říct, co po něm chcete,“ radí psí trenérka.

Paddleboard nemusí být jen pro lidi

Paddleboard nemusí být jen pro lidi

Ivana Paštová se zabývá také různými psími sporty. Mezi její nejoblíbenější patří psí paddleboard, který v Česku založila. „Moji psi se mnou před pár lety začali jezdit na paddleboardu a lidi si toho všimli. Začali o to mít zájem, a tak mě napadlo, že bych z toho mohla udělat další sport do mé psí školy,“ vzpomíná Ivana.

Stačí vzít prkno, pádlo, psa a vyrazit na vodu. Psí trenérka ale upozorňuje, že ne každého psa to musí bavit. Také je potřeba psa dopředu připravit. „Není to o tom, že nasadím psa na prkno a jedu. Musela jsem je to naučit. Je potřeba, aby pes paddleboardu věřil, takže tomu předchází výcvik na suchu,“ doplňuje majitelka psí školy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.