Purpura nejen na plotnu. I bez zapálení provoní byt. Jak na to?

18. prosinec 2023

Blíží se zimní slunovrat. Po nejkratším dni v roce přijde nejdelší noc. Letos to bude v pátek 22. prosince, přesně v 04:29 hodin. Naši předkové si neuměli vysvětlit, proč se den zkracuje, báli se zlých duchů, snažili se je zahnat například jejich vykuřováním z domácností.

„Tento zvyk vykuřování převzali od pohanů křesťané. Svědčí o tom vůně kadidla v kostelích o vánočních svátcích. Pokud máte rádi vánoční vůně, můžete si doma jednoduše vytvořit purpuru a libou vůní provonět dům. Pozor ale na požární hlásiče," usmívá se bylinkářka Radka Svatošová.

Purpura je směs bylin, koření a éterických olejů

Purpura je aromatická směs koření, bylin a dřevěných smolných třísek, která slouží k vytváření aromatických vůní a kouře o Vánocích. 

„I pryskyřice se do purpury hodí. Stačí směs nechat v mističce působit, ani nemusíte zapalovat oheň," podotýká bylinkářka Radka. 

Do purpury můžete použít byliny, které jste si nasbírali o letním slunovratu. Před zimním slunovratem je pak rozdrtíte a přidáte další vonné látky. Ale nemusí to být jen svatojánské bylinky. Můžete použít šalvěj, rozmarýn, usušené větvičky jehličnanů. Důležité je vánoční koření jako je hřebíček, badyán, kousek skořice. A také éterické oleje, nejlépe zimní prohřívací vůně, opět to může být skořice, hřebíček, vanilka, zázvor, vůně jehličnanů a citrusů. Pak už stačí jen promíchat a nasypat do aromalampy. Kdo se bojí příliš silné vůně, stačí nasypat směs do misky, i tak provoní hezky byt.

Vykuřování domácností je podle bylinkářky Svatošové v době slunovratu vhodné do každé doby. Je to zcela praktický rituál, který je očistný. Současná aromaterapie si nachází cestu i do nemocnic. Některé vůně dokážou tzv. vyhnat bakterie lépe, než chemické prostředky. 

Spustit audio

Související