Rajčatová marmeláda

Potřebujete: 1 a půl kg jablek 1 kg rajčat 1-2 vanilkové cukry 1 skořicový cukr citrónová šťáva z jednoho citrónu 1 a půl kg cukru + 1 Gelfix 1-2 lžičky kys. citronové 1/8 litru rumu

Postup:
Vše, co jde nakrájíme na kousky a vaříme. Cukr s Gelfixem se mohou přidat do směsi až na konec. Vaříme podle potřeby, můžeme přidat 1 - 2 lžičky kyseliny citronové - lépe to houstne. Na závěr přidáme osminu litru rumu - ale už se směs nesmí vařit. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a pak už si jenom pochutnáváme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.