Rajčatový džem

Úrodu rajčat můžete zpracovat do chutného džemu

S receptem na domácí rajčatový džem se podělil posluchač pan Mirek. Prý je k nerozeznání od meruňkového a výborný do koblih.

Suroviny:

  • 3kg rajčat
  • 800 g cukru krupice
  • 2 sáčky pektogelu
  • 2 kávové lžičky kyseliny citronové
  • 2 vanilkové cukry
  • 1,5 dl rumu

Postup:

Rajčata nakrájíme na kostičky, povaříme a propasírujeme přes síto. Vzniklý protlak dál mírně vaříme, nedáváme žádnou vodu.

Po prvním vaření přidáme cukr a vanilkový cukr a vaříme dál. Těsně před dovařením přidáme pektogel, kyselinu citronovou a rum.

Horký džem lijeme do sklenic a uzavřeme. Sklenice postavíme dnem vzhůru a asi po 10 minutách je vrátíme do správné polohy.