Referenda v Pardubickém kraji: Lidé odmítli zoo v Janově, spalovnu u Čeperky i průmyslovou zónu u Chýště

24. září 2022 17:56, aktualizováno

V Pardubickém kraji jsou i tři obce, kde místní zároveň rozhodovali v místním referendu. Jsou to obce Chýšt a Čeperka na Pardubicku a Janov na Svitavsku.

V Janově na Svitavsku obyvatelé kromě složení zastupitelstva rozhodovali také o záměru postavit v obci malou zoologickou zahradu. Část obyvatel s tím nesouhlasí a sepsali petici, kterou podepsala přibližně třetina obyvatel. Na základě toho radnice rozhodla o konání referenda.

Malou zoologickou zahradu chtěl na okraji vesnice na vlastní náklady postavit chovatel papoušků Marcel Kohout. Část obyvatel obce se 770 obyvateli s tím ale nesouhlasí, obávají se hlavně zvýšení dopravy a náporu návštěvníků. Těch by totiž podle Kohouta mohlo do zoo ročně přijet až 40 tisíc.

Zoologická zahrada pro papoušky a menší zvířata v Janově u Litomyšle nakonec nebude. Proti ní se vyslovilo 56 % procent voličů, pro hlasovalo 40 procent voličů. Informoval o tom dosavadní starosta obce Luboš Jiskra s tím, že referendum platné a pro obec i závazné.

Průmyslová zóna u Chýště nebude

Další referendum uspořádali v Chýšti. Obyvatelé rozhodovali o tom, jak obec naloží s lukrativními pozemky u dálnice D11 určenými územním plánem pro průmyslovou zástavbu. Jde o plochu o 7 hektarech a dnes je využívaná zemědělci.

Místní v referendu rozhodli, že nesouhlasí s poskytnutím těchto obecních pozemků k výstavbě průmyslové zóny. Před časem totiž záměr obce prodat dotčené pozemky jedné developerské společnosti pro výstavbu logistické haly narazil na odpor, někteří místní proti tomu sepsali petici.

Vedení obce argumentovalo tím, že z prodeje parcel budou peníze, třeba na chybějící ČOV, tlaku veřejného mínění ale nakonec ustoupilo. Zastupitelé následně dali zelenou referendu, aby lidé sami řekli, jestli tam průmyslovou zónu chtějí nebo nechtějí. Obyvatelé v referendu stavbu skladovacích či průmyslových hal odmítli. Proti bylo 95 lidí ze 170 voličů.

Spalovnu u Čepreky lidé odmítli

Obyvatelé Čeperky v referendu hlasovali o tom, jestli souhlasí nebo nesouhlasí s tím, aby na území obce vznikla spalovna komunálního odpadu. Tu chce v areálu blízké opatovické elektrárny postavit provozovatel energetická společnost EOP.

Spalovna by podle ní měla zpracovávat ročně 150 tisíc tun odpadu dováženého z různých míst a asi z 15 procent vykrývat dodávky tepla do domácností na Pardubicku a Hradecku místo spalování uhlí.

Samotný projekt spalovny je teď ve fázi zjišťovacího řízení a na konci tohoto roku by mělo začít posuzování vlivu stavby na okolí, tzv. EIA. Připomeňme, že výstavbu spalovny odpadů už jednou lidé v referendu odmítli, bylo to v Opatovicích nad Labem v roce 2006.             

I v tomto případě se ale lidé v referendu vyslovili proti. Pro výstavbu spalovny lidé do urny vhodili 201 hlasů, proti záměru hlasovalo 299 voličů.

Spustit audio

Související